Rijden door het wonderland van Daan Roosegaarde

Rijden door het wonderland van Daan Roosegaarde
23 oktober 2014 om 12:01
Laatste update: 28 april 2018 om 03:12

De lichtgevende weg van Daan Roosegaarde is eindelijk werkelijkheid, maar het is pas het begin.

Kunstenaar Daan Roosegaarde combineert graag het bijzondere met het doodgewone. Zijn Glowing Lines zijn daarvan waarschijnlijk het beste voorbeeld. De haast sprookjesachtig opgloeiende verf ligt in lijnen langs de openbare weg die iedereen gebruikt. Er waren wat opstartproblemen met de eerste Glowing Lines op de Weg van de Toekomst (N329) in Oss, maar sinds deze week gloeien de lijnen bij elk weer 's avonds op.

“Het is echt sprookjesachtig”, zegt Roosegaarde met zijn aanstekelijke enthousiasme. “Ik moedig iedereen aan naar Oss te rijden en misschien heel even zijn lichten uit te doen.” Na de autoweg gaat volgende week in het Brabantse Nuenen het Van Gogh-fietspad open, ook gloeiend maar op een andere manier.

Daarna: de Afsluitdijk. “We gaan de hele Afsluitdijk van Glowing Lines voorzien. Ik ga het wel weer opnieuw bedenken, gewoon omdat ik dat leuk vind”, zegt Roosegaarde. “Wist je dat de Afsluitdijk vanaf een soort eiland in het midden twee kanten op is gebouwd? Met dat gebouw op het midden gaan we ook van alles doen, maar ik ben er nog niet precies uit wat.”

Vernieuwen

Die grootse plannen kan Roosegaarde zo rap inlossen omdat hij samenwerkt met bouwbedrijf Heijmans. “Ik ben zo trots op die samenwerking”, zegt Roosegaarde gemeend. “En let op: Heijmans had een project als Glowing Lines een aantal jaar geleden echt niet aangedurfd. Dan hadden ze hooguit een kunstwerk van me besteld voor in de lobby. Maar ze hebben ingezien dat ze moeten vernieuwen en nu maken we samen prachtige dingen.”

Bekijk op Vimeo

Het leuke is dat de samenwerking tussen Daan Roosegaarde en Heijmans ook daadwerkelijk één deel betoverend en één deel praktisch is. Neem die Afsluitdijk: praktisch want je hebt geen lantaarnpalen nodig, betoverend want je ziet straks kilometer na kilometer aan gloeiende contouren. Plus: je hebt minder last van zogenoemde lichtvervuiling, waardoor je de sterrenhemel veel beter kan zien.

Nederland als proeftuin

Daar haakt Roosegaarde mysterieus op in. “We zijn ook wat van plan met Station Amsterdam Centraal. Ik kan daar nog weinig over zeggen, maar wel dat we samenwerken met sterrenkundigen van de Universiteit Leiden.” De energie van Roosegaarde lijkt ondertussen eindeloos, toen we met hem belden stond hij al met één been in het vliegtuig naar Beijing. Daar gaat hij praten over een nieuwe installatie die de grote hoeveelheid smog in die stad uit de lucht moet filteren. En van de koolstof in die smog worden dan weer juwelen voor in sieraden gemaakt.

Zulke zaken worden eerst allemaal in Nederland op de proef gesteld. Die smog-installatie wordt bijvoorbeeld uitgeprobeerd in Rotterdam, sinds vandaag ook de nieuwe uitvalsbasis van Studio Roosegaarde. “Nederland is een prachtige proeftuin voor alles wat wij doen.”

Lees meer over:

Deel via