Eerste indruk: Samsung Galaxy S2
Hij is platter en sneller dan zijn voorganger, maar vooral het grote, scherpe scherm van de Samsung Galaxy S2 springt in het oog.
Samsung promoot de telefoon met de simpele slogan: snel, scherp en dun. Alleen het woord groot ontbreekt in de presentatie. De telefoon is maar liefst 12,5 cm in de lengte en 6,6 cm breed. Hierbij neemt het scherm van 4,3 inch ongeveer de hele voorkant van het apparaat in beslag. Dat is handig als je foto's en video mooi en groot wilt weergeven op je telefoon, maar minder als je hem de hele dag in je broekzak hebt.
Ondanks de grootte van de telefoon voelt hij niet lomp aan. Hij is erg licht (116 gram) en dun (8,5 mm) voor een telefoon met een dergelijk formaat. Hier kleeft echter een nadeel aan, want het dunne design zorgt voor kwetsbaarder onderdelen. Het dunne batterijklepje aan de achterkant bijvoorbeeld. Wanneer je dat eraf trekt en je hoort het getik van de plastic pinnetjes waar het mee vast zit, weet je niet zeker of dat wel twee jaar mee gaat. Vooral als je regelmatig van simkaart of batterij wisselt, krijgt het aardig wat te verduren.
Het scherm is ook in dikte verminderd. Het toestel heeft namelijk Super Amoled plus, de opvolger van het Super Amoled dat te vinden was op de oudere Galaxy S. Dit scherm levert betere prestaties en is dunner dan voorheen. Het scherm is qua kwaliteit en grootte dus een prima reden om het apparaat te kopen, maar er had nog meer mee gedaan kunnen worden. De icoontjes zien er nog wat ouderwets en plat uit, waardoor de prestaties in eerste instantie niet goed naar voren komen. Maar met het juiste beeld heb je een prachtig contrast en scherpe kleuren.
Naast het scherm heeft de fotocamera van de Galaxy een ontwikkeling doorgemaakt. In plaats van 5 megapixel, zoals op de oudere versie, heeft de Galaxy S2 8 megapixel. Een veelgehoorde klacht van de vorige Galaxy was dat er geen flitsfunctie opzat. Dat is nu opgelost met een ledflash. Aan de voorkant van het apparaat zit een 2 megapixelcamera om bijvoorbeeld te videobellen. Daarnaast kunnen we full HD video opnemen met een resolutie van 1920x1080 pixels. Dankzij het grote, scherpe scherm ziet het er op de telefoon ook gaaf uit.
De HD video-opnames worden mede mogelijk gemaakt door de dual-coreprocessor die in de smartphone is ingebouwd. Het is te merken dat de snelheid en soepelheid zijn toegenomen in het nieuwe product. Video loopt vloeiend en switchen tussen pagina's en apps voelt ook prima aan. Daarnaast is het opmerkelijk dat het toestel, dat draait op Android 2.3 Gingerbread, meer snelheid uit een internetverbindig weet te halen dan voorheen. Internetapplicaties en webpagina's laden bijzonder snel op het toestel. Wanneer aangemeld op hetzelfde wifi-netwerk verslaat de Galaxy bijvoorbeeld de iPhone 4.
Verder zit er een hele verzameling toepassingen op de telefoon. Er zijn standaard vier hubs toegevoegd: een social hub, music, readers hub en een game hub. Ook is er een mmm-pagina te zien (movies, music and media), waarin tweets van bekende Nederlanders, buienrader en allerlei andere media te vinden zijn.
De eerste pagina van de telefoon is ook op de schop genomen en aan te passen aan je wensen. Als je je vinger langer op een icoontje houdt, verschijnt er een soort raster waarbij je content in vakjes kunt plaatsen of content groter of kleiner kunt maken.
Door al deze toevoegingen raak je echter wel snel het overzicht kwijt. Er zijn onderhand zoveel verschillende vormgegeven pagina's en toepassingen dat je zo nu en dan snakt naar het minimalistische van bijvoorbeeld de iPhone.
Nog een vraag die opkomt, is hoe lang de batterij meegaat met al deze nieuwe features. Daar is aan gedacht. Samsung heeft ondanks het platte design voor elkaar gekregen om tien procent extra energie in de batterij te stoppen.
Op het eerste gezicht is de Galaxy S2 een prima smartphone dus. En zeker een verbetering ten opzichte van zijn voorganger. Ten opzichte van concurerende telefoons geeft vooral het grote heldere scherm de doorslag.
Het apparaat ligt vanaf deze week in de winkel. De adviesprijs is ongeveer hetzelfde als bij de Galaxy S vlak na de lancering: 599 euro.