Commentaar: 10 Notificaties over de iPad

Commentaar: 10 Notificaties over de iPad
9 april 2010 om 08:15
Laatste update: 29 april 2018 om 06:02

Na een kleine week begint de impact van de tablet in te zinken.

Ik heb sinds maandag een iPad in huis en de eerste patronen en knelpunten in gebruik beginnen zich af te tekenen. Van alle veelgenoemde kritiekpunten is het gebrek aan multitasking de belangrijkste. Dat mis je echt op de iPad, waarschijnlijk omdat je zulke functionaliteit op een groter apparaat ook eerder verwacht. Maar ook die hobbel gaat verdwijnen. Zoals verwacht zal multitasking beschikbaar zijn in iPhone OS 4 die gisteren is aangekondigd.

Andere bevindingen zijn:

#1 Eindelijk een iPhone waar je niet op wordt gestoord -- Om op lichte voet te beginnen is het gemis van kunnen bellen op de iPad, een 'grote iPhone', bijzonder gering. Ik bedoel, ik heb al een iPhone. Waar ik naar verhouding weinig mee bel trouwens.

#2 Het soft keyboard is heel goed op te typen -- Dat externe keyboard zou ik niet aanschaffen. Het soft keyboard op het scherm van de iPad tikt opvallend prettig, vooral in portretmodus. Het zal vast helpen dat ik een iPhone gewend ben, maar met de iPad op schoot is het prima tikken.

#3 Laptops worden werkpaarden -- Decennialang zagen we in sciencefictionfilms en -series de toekomstige computergebruiker met een tablet rondlopen. Dat zag er altijd zo natuurlijk uit. Met de komst van de iPad is die handzame tablet er nu ook. De iPad is daarmee geen laptopvervanger, net zo min als dat hij een smartphonevervanger is, maar je zult merken dat je voor heel veel toepassingen en situaties aan een iPad voldoende hebt. Hij is bovendien meer fun.

#4 Where is the iPad app for that? -- Apple wees op het ruime assortiment aan applicaties dat reeds beschikbaar is omdat iPhone apps ook op de iPad werken. Dat klopt, maar eye candy zijn de kleine apps op het grote scherm van de iPad bepaald niet. Je verlangt naar de ruim opgezette iPad versies van je favoriete apps. (Op mijn wishlist staan Dropbox, Flickr, iFound, Reeder en Simplenote. En waar blijft de iPad app van Buienradar? Die van Bright komt deze zomer trouwens.) Opvallende trend: apps die voor zowel iPhone als iPad geschikt zijn.

#5 Meer een reader voor bladen dan voor boeken -- De iBook Store ziet er fraai uit, naar een ontwerp van Delicious Library overigens, en de pageturneffecten doen het leuk voor de quasi-tactiliteit, maar het lezen van boeken, die met louter zwarte tekst op een witte achtergrond, daarvoor blijft mijn inziens een e-reader aantrekkelijker. De iPad is best groot en relatief zwaar, vergeleken met readers als de BeBook Neo, en het scherm is vermoeiender voor je ogen. Zodra opmaak of beeld een grotere rol speelt, zoals bij kranten, magazines, comics en blogs, dan komt de iPad echt tot zijn recht.

#6 Hete tip voor app succes -- De iPad zwierf deze week opvallend veel rond op m'n zitbank. Tijdens tv kijken is hij de perfecte afstandsbediening voor internet. Over ab's gesproken, als er iemand een app kan maken met een universele afstandsbediening die al je andere overbodig maakt, dan heb ik daar best wat voor over.

#7 Ieder zijn eigen -- De goedkoopste iPad kost 500 dollar. Best nog een smak geld, al kost een beetje smartphone minstens hetzelfde. De eerste gevechten om wie er bezig is met de iPad heb ik al geslecht. Je geeft dit apparaat niet graag uit handen. Daarnaast is je iPad ingericht op jouw accounts en profielen en die laten zich lastig delen. Als de prijs nou iets zou gaan zakken, dan zie ik het wel gebeuren dat ieder gezinslid zijn eigen iPad heeft. Net als met de telefoon en de computer is gebeurd.

#8 Je wilt toch ook 3G -- Ik gebruik de iPad, een wifi model, vooral in huis merk ik. Overal in huis zelfs, in de woonkamer, slaapkamer, werkkamer, op toilet, alleen de badkamer durf ik nog niet aan. Ik zou de iPad ook vaker mee op pad nemen als ik de versie zou hebben met wifi én 3G. En geloof me, dat ga je willen. Zonder internet heb je niks aan een iPad en je wilt 'm ook mee op vakantie.

#9 Fuck Flash, leve HTML5 -- Nou, plan die omkat maar alvast in. Apple heeft de toon gezet, net als eerder met het 'afschaffen' van floppy discs, door Flash niet te ondersteunen. Het programma waarmee al jaren rich media content voor het web wordt gemaakt, is berucht om zijn slordige broncode. Apple heeft er sowieso een hekel aan, omdat het op zijn computers nog slechter presteert dan elders en dikwijls de browser doet crashen. Apple zet in op HTML5, een slankere, elegantere oplossing voor bijvoorbeeld het afspelen van video's op websites. Naast videosites zijn vooral adverteerders grootverbruikers van Flash. Die content zal niet erg gemist worden vermoed ik. De sites die zijn overgestapt op HTML5, zijn niet de minste. Ook Bright.nl zal uitkijken naar een HTML5-oplossing voor video playback.

#10 Amateurtoneel is voorbij -- Gechargeerd gezegd is internet het medium van de amateur. Dat is het geheim van zijn succes, maar ook de reden waarom men online voor content niet wil betalen. Met de komst van de iPad en de kostendrempel van iPad apps, hebben de professionals het rijk weer voor zichzelf. Dat is goed nieuws voor contentmakers. De App Store is een money machine. Ik had een uur nadat ik de iPad had ontvangen al 20 dollar uitgegeven. Daar is ook kritiek op. De consument zou er op achteruit gaan; we kopen content met meer restricties dan voorheen. Die kritiek is grotendeels juist, maar neemt niet weg dat de gebruiker waar voor zijn geld krijgt en dat contentmakers eindelijk weer eens uitzicht hebben op een beloning. Een faire deal lijkt me.

Lees meer over:

Deel via