Rechter: Samsung hoeft smartphones niet sneller te updaten
Samsung hoeft zijn smartphones niet sneller te updaten dan het nu al doet. De smartphonemaker doet volgens de rechtbank in Den Haag genoeg om de veiligheid voor eigenaren van Samsung-telefoons te beschermen.
Het is een gevoelige nederlaag voor de Consumentenbond, die via eerder ook al tevergeefs via een kort geding probeerde snellere updates en langere ondersteuning van Samsung-smartphones af te dwingen. Nu haalt de bond dus ook bakzeil in de bodemprocedure.
De Consumentenbond eiste dat de elektronicafabrikant zijn telefoons minimaal twee jaar na het kopen of vier jaar na de introductie van een toestel blijft updaten.
Dat is volgens de consumentenorganisatie nodig om toestellen goed en veilig te laten werken, maar daar gaat de rechter niet in mee. De bond heeft onvoldoende aangetoond dat een beveiligingslek leidt tot meer risico voor consumenten.
Updaten is complex proces
Consumenten mogen volgens de rechter verwachten dat Samsung kwetsbaarheden in besturingssysteem Android oplost. De Consumentenbond wilde dat Samsung dat bij beveiligingslekken binnen een maand beveiligingsupdates zou doorvoeren en softwareupdates binnen drie maanden. Maar de rechter vindt het logisch dat de snelheid per update en upgrade verschilt.
Het aanbieden daarvan is volgens de rechter 'een complex proces waarbij veel partijen betrokken zijn'. Dat komt doordat Samsung daarvoor deels afhankelijk is van Google, dat Android ontwikkelt.
Verschillende modellen
Daarnaast heeft Samsung veel verschillende modellen, waarop de updates moeten worden aangepast. Samsung brengt zelf prioriteiten aan in welke modellen zij voorrang geven, op basis van hoe ingewikkeld het is.
Maar ook op basis van de versie van de telefoons, hoeveel dreiging een kwetsbaarheid oplevert, hoeveel mensen een type telefoon gebruiken, hoeveel werk het is en hoe snel de update nodig is.
De Consumentenbond maakte een vergelijking met de updatesnelheid van Google en Apple. Dat is niet eerlijk, vindt de rechter, omdat die bedrijven zowel de telefoon als het besturingssysteem zelf bouwen.
Duidelijker over updates
Ook wilde de organisatie dat Samsung duidelijker communiceert over het gevaar van onveilige telefoons en het updatebeleid. Maar ook daar is de rechter het niet mee eens, omdat Samsung via de website genoeg informatie geeft over 'het belang van het installeren van updates en upgrades'.
Daarnaast is de website sinds het aanspannen van de zaak aangepast, waardoor Samsung-bezitters per toestel kunnen zien hoe lang zij updates en upgrades kunnen verwachten. Deze informatie kun je vinden op de toestelpagina van de fabrikant.
Bond overweegt hoger beroep
Samsung is blij met de uitspraak van de rechtbank. Daaruit blijkt volgens het merk opnieuw dat de telefoons veilig zijn.
De Consumentenbond noemt de uitspraak 'teleurstellend en slecht voor consumenten'. "Samsung krijgt de ruimte om zich te verschuilen achter technische en economische afwegingen. Maar de fabrikant kiest er zelf voor zo veel modellen op de markt te brengen. Met deze uitspraak blijven consumenten afhankelijk van de goede wil van de fabrikant."
De bond overweegt een hoger beroep, maar moet het vonnis eerst goed bestuderen. Combée vindt bovendien dat zijn organisatie de markt in beweging heeft gekregen. "Gedurende de procedure heeft Samsung stappen gezet om consumenten beter te informeren. Op de homepage staat nu een banner die verwijst naar een pagina over het updatebeleid. Dat was vroeger wel anders."