De eerste 3D-geprinte brug is af
Hij is af: de 3D-geprinte brug van techkunstenaar Joris Laarman en zijn bedrijf MX3D.
Daar is 'ie dan: de 3D-geprinte stalen brug van Joris Laarman en zijn bedrijf MX3D is af. Deze week is hij te zien op de Dutch Design Week in Eindhoven, daarna gaat hij naar zijn eindlocatie boven een Amsterdamse gracht.
De brug is 12,5 meter lang en 6,3 meter breed. Met zijn glanzende golvende stalen uiterlijk ziet hij eruit alsof hij rechtstreeks uit een Star Wars-film is getrokken.
Relatief goedkoop
De brug is gemaakt met een door MX3D ontwikkelde 3D-printer. Door stukjes staal puntje voor puntje aan elkaar te 'lassen' kunnen organische vormen worden gemaakt. Dit is in de bestaande staalindustrie onmogelijk. De MX3D-techniek is relatief goedkoop. Daardoor zijn er ook dit soort grote objecten mee te maken. Het is volgens Laarman te gebruiken voor het printen van onder meer roestvrij staal, aluminium, brons en koper. Door steeds een klein beetje metaal toe te voegen, is het mogelijk om 'in de lucht te printen'.
Wat in 2015 begon met het metalen kunstwerk Dragon Bench, een bank die in galeries wereldwijd te zien was, eindigt nu met een ingenieurskunstwerk in de openbare ruimte waar we hem allemaal kunnen gebruiken. Online gaat hij alvast de wereld over.