Draadloos luisteren en laden

Getest: draadloze oordoppen B&O E8 2.0

Getest: draadloze oordoppen B&O E8 2.0
15 maart 2019 om 10:18
Laatste update: 15 maart 2019 om 10:20

Bang & Olufsen heeft een update voor zijn draadloze doppen op de markt gebracht. De E8 zijn er nu in een 2.0-versie met langere accuduur en draadloos laden. Wij testten ze.

Ik ben een van de laatste early adopters die zich verzet tegen Apples draadloze doppen. Ik associeer ze met hun witte buitenkant teveel met medische apparatuur. De draadloze doppen van het Deense Bang & Olufsen zijn net verbeterd, dus vogel ik graag voor je uit of ze kunnen concurreren. 

De E8 heeft nog steeds een opbergdoosje waarin je de dopjes kunt opladen, net als die van Apple. De 2.0-versie kan echter ook draadloos opladen. Het doosje kan op een oplader liggen en zo geladen worden. Heb je geen plekje over op je laadmat, dan kun je ook met USB-C laden. Met een vol doosje kun je de doppen drie keer opladen. In totaal heb je zestien uur luistertijd in je binnenzak. Drie ledjes geven aan hoe vol je doosje nog is. 

Na het downloaden van de Bang & Olufsen-app kon ik de dopjes pairen en via Bluetooth aan mijn telefoon toevoegen. Gek genoeg zag ik twee verschillende apparaten in mijn bluetoothlijst verschijnen, maar er komt geluid uit beide dopjes, dus het zal vast goed zitten. Stop ik de dopjes in het laaddoosje, dan sluiten ze de verbinding af. In het oor vinden ze na één tikje op de rechteroorschelp de verbinding met mijn iPhone weer. Dat schijnt met versie 1 van de doppen minder goed gewerkt te hebben. Met tikjes op de oorschelpen kun je ook bedienen. Een tikje op rechts voor play en pause. Twee tikjes rechts voor track vooruit, op links voor achteruit, et cetera. Omdat er 0 haptische feedback is, heb al regelmatig te veel geklikt, zodat je de boel daarna weer moet herstellen. Ook je dopjes aandrukken in je oor levert nogal eens een onbedoelde bediening op. 

De app heeft een equalizer die het geluid bijvoorbeeld warmer of intenser kan maken. Daarnaast is er de mogelijkheid om de "transparantie" te variëren van 0 tot 100. Helaas betekent dat niet dat je de doppen in je oor kunt maskeren, maar je kunt meer omgevingsgeluid toelaten als je bijvoorbeeld mededelingen in de trein wilt kunnen horen. Handig, maar niet zo fraai geïmplementeerd als bij Sony. Die merkt vanzelf als je opstaat van je treinstoel en begint te lopen en past op basis daarvan je voorkeuren aan. 

Ongelijk hoofd

De luisterervaring zal per persoon verschillen, omdat met een in-ear hoofdtelefoon de pasvorm nogal nauw steekt. Gek genoeg zit de dop in mijn rechteroor beter dan in mijn linker, waardoor ik nu een complex heb over hoe ongelijk mijn hoofd is. Er zitten 4 verschillende maten rubber oorstukjes in, waardoor je wel wat kunt variëren. 

Het geluid viel me echter niet mee. "Claws in your back" van Julien Baker klinkt schril, "The Vapors" van Jhene Aiko mist bas. Nu zijn in-ear draadloze doppen de op één na minst audiofiele oplossing om muziek te luisteren, kort na de speaker van je telefoon gebruiken. Maar Bang & Olufsen maakte ook de bedraadde in-ears die ik al jaren bij mijn telefoon gebruik en die gehakt maken van alle Sennheisers en Apple-doppen die ik ooit gebruikt heb. Ik had dus meer magie verwacht van de Denen. Om en om gebruikt met de Apple-doppen zijn de E8 2.0's wel merkbaar beter en vooral neutraler, wat zorgt voor een minder vermoeiende luisterervaring. Met de zwarte foam oorstukjes klinken de E8's het beste. 

 

Goedkoop zijn de doppen niet. Voor 349 euro heb je het Deense designsetje in zwart, blauw, naturel of "kalksteen" (zachtroze). Een flink bedrag voor een paar doppen, die qua geluid niet op kunnen tegen de bedraadde dopjes die ze jaren geleden al verkochten. Wie echter prat gaat op echt draadloze doppen en niet met Apples opvallende witte staafjes wil rondlopen zou zeker eens moeten proberen of de B&O E8 2.0's goed in zijn/haar oren passen.  

AirPods-alternatieven voor Android