Complot

Mediawaakhond onderzoekt 5G-complottheorie in tv-programma

14 april 2020 om 11:59
Laatste update: 14 april 2020 om 12:02

De Britse mediawaakhond Ofcom doet onderzoek naar een tv-programma waarin een complottheorie over het coronavirus en zendmasten aan de orde kwam. Ofcom kreeg honderden klachten over de uitspraken van een presentator.

In het Verenigd Koninkrijk zijn herhaaldelijk zendmasten het doelwit van vandalen, mogelijk mensen die denken dat er een verband is tussen 5G en de verspreiding van het virus. Daarvoor is geen bewijs. De Britse autoriteiten noemen de theorie gevaarlijk nepnieuws.

Presentator Eamonn Holmes van ITV-programma This Morning benadrukte maandag tegen vandalisme te zijn, maar had ook kritiek op de wijze waarop journalisten berichten over de theorieën rond 5G en het coronavirus.

"Ik accepteer niet dat mainstreammedia die meteen als onwaar bestempelen, terwijl ze dat niet weten", zei Holmes. "Het is makkelijk om te zeggen dat het niet waar is, omdat dat past bij het verhaal dat de staat wil vertellen."

Ofcom zegt tot dusver 419 klachten te hebben gehad over het programma.

Uitspraken genuanceerd

De presentator probeerde zijn uitspraken dinsdag te nuanceren. Hij beklemtoonde dat er geen verband is tussen de coronacrisis en 5G.

"Iedere theorie over zo'n verband is onjuist gebleken. Dat willen we graag nog even benadrukken", zei Holmes tijdens zijn programma. "Veel mensen maken zich echter terecht zorgen en zij zoeken naar antwoorden. Dat is alles wat ik gisteren wilde overbrengen."

Nederland

In Nederland zijn er nog geen 5G-netwerken actief. Het wachten is op de veiling van de benodigde frequenties. De afgelopen weken werden meerdere Nederlandse zendmasten ook getroffen door branden. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie noemde het in brand steken van zendmasten 'levensgevaarlijk'. "Het is aanval op onze hulpdiensten en daarmee onze samenleving", aldus de bewindsman.

Kijk ook: eerste 5G-smartphone in Nederland