Veiling Nederlandse 5G-frequenties start op 29 juni

26 mei 2020 om 15:47
Laatste update: 26 mei 2020 om 15:56

De Nederlandse overheid veilt vanaf 29 juni de eerste frequenties die nodig zijn voor de nieuwe, snellere 5G-netwerken. Dat heeft het Agentschap Telecom dinsdag bekendgemaakt.

Het Agentschap Telecom veilt vanaf 29 juni toegang tot de 700 MHz-band, die nodig is voor een landelijk dekkend 5G-netwerk. Naast die frequenties worden ook de 1400- en 2100 MHz-band geveild. Die kunnen ook worden gebruikt voor het 4G- en het 5G-netwerk, maar zijn niet het belangrijkst.

De frequenties worden in de zomer verstrekt aan providers, die dan hun 5G-netwerk kunnen inschakelen. De drie grote Nederlandse telecomaanbieders zullen aan de veiling meedoen. De volledige lijst van deelnemers is niet openbaar. Hoe lang de veiling duurt, is ook nog niet bekend. 

Klaar voor 5G

KPN, T-Mobile en Vodafone hebben hun netwerken de afgelopen maanden al klaargemaakt voor 5G; Vodafone biedt sinds eind april al 5G aan via een gedeelde frequentie met zijn 4G-netwerk. KPN en T-Mobile wachten tot zij toegang hebben tot de nieuwe frequenties.

Strenge normen

De providers mogen maximaal 40 procent van het totale aantal beschikbare frequenties kopen. Zo wil de overheid een markt met minstens drie mobiele aanbieders garanderen. 

Net als andere netwerken moet 5G in Nederland aan strenge internationale normen voldoen. Het Agentschap Telecom zal op meerdere plekken meten of aan de blootstellingslimieten voor elektromagnetische straling wordt voldaan.

Miljoenenopbrenst

De 700 MHz-band zal nog niet zeer snelle downloadsnelheden opleveren die met 5G beloofd worden. Daarvoor is toegang nodig tot de 3,5 GHz-band, die naar verwachting in 2022 zal worden geveild. Later komt ook nog de 26 GHz-band beschikbaar, voor zeer hoge snelheden over een korte afstand.

De frequenties worden via een elektronisch veilingsysteem verkocht. Dat levert de staat vermoedelijk miljoenen op. De veiling van de 4G-frequenties, acht jaar geleden, leverde de staat 3,8 miljard euro op. Het kabinet rekende van tevoren op een opbrengst van 470 miljoen euro. Dit keer wordt gerekend op een opbrengst van 900 miljoen euro.

Review: OnePlus 8 Pro met 5G-ondersteuning