Getest: wat is de beste headset voor de Xbox One?
Bright-tester Rutger Middendorp probeerde zes headsets voor de Xbox One, voor tussen 64 en 279 euro. Welke moet je hebben?
Online gamen is met vrienden natuurlijk nog leuker, maar dan moet je wel op afstand met elkaar kunnen praten. Vroeger ging dat op de Xbox met een lastig stekkertje en een specifieke headset. Tegenwoordig kun je (mits je de controller geüpdate hebt) elke headset met een plug insteken. Je iPhone-oortjes, je teleconference-kit, bedenk het maar. Maar uiteraard zijn er ook speciale gaming headsets. Soms met extra mogelijkheden, soms met alleen een kek ander kleurtje.
Wij zochten er drie uit van rond de 65 euro, eentje van 100 euro, eentje van 150 euro en eentje van 300 euro. Om te kijken wat de beste instapper is en of het extra geld van een duurdere unit de moeite waard is.
Onze kandidaten zijn:
Trust GXT Zamak (70 euro)
Logitech G432 (65 euro)
Logitech G635 (99 euro)
HyperX CloudX Flight (153 euro)
Astro A10 (64 euro)
Astro A50 (279 euro)
Astro A10
We testen op volgorde van prijs en beginnen dus met de Astro A10. Voor 64 euro heb je een knap uitziende headset die minimalistisch is vormgegeven. De microfoon is een flinke zwabber aan de buitenkant van het apparaat en is niet afneembaar. Je gaat deze unit dus niet gebruiken om op straat je muziek mee te luisteren. Het omhoog zwenken van de mic werkt als mute functie.
De oorstukken draaien niet en de verstelbaarheid bestaat dus alleen uit het wijder maken van de band. De oorkussens zijn van een zachte stof die prettig aanvoelt en minder zweterig is dan het faux leer van andere kandidaten. Maar ze zijn wel een stukje kleiner dan die van zijn grotere broer de A50 of de twee Logitech kandidaten. Bij mij zaten ze op de oorschelp. Mijn zoon van 12 vond deze juist heerlijk zitten.
Het geluid is nogal bass heavy en daarmee kan het vermoeiend zijn om deze koptelefoon lang te dragen. Beetje afhankelijk van het spel dat je speelt. De A10 is ook te koop met een MixAmp, waarmee je de verhouding tussen gamegeluid en chatgeluid in kunt stellen.
Features: Stereo / Bedraad / Flip-to-mute
Prijs: 64 euro
Logitech G432
De Logitech kost een eurootje meer dan de A10 op moment van schrijven. Hij voelt het goedkoopst aan van de modellen in de test. De draad zit bijvoorbeeld vast in de koptelefoon, het verschuifmechanisme is dun metaal en het kussen bovenop je hoofd is relatief hard. De oorkussens zijn wel een stuk ruimer dan die van de A10. Ze zijn gemaakt van faux leer en zijn dus wel wat zweteriger, maar sluiten ook goed af voor geluid van buiten.
De oorstukken draaien mee, waardoor de G432 beter op je hoofd te zetten is. Het geluid is beter dan van zowel de A10 als de Zamak. De bas is minder overweldigend en er is wat meer ruimte in het geluid. Ook bij de G432 is de microfoon niet afneembaar en dus zul je het apparaat waarschijnlijk niet in de trein gebruiken.
Features: 7.1 Surround / Bedraad / Flip-to-mute
Prijs: 65 euro
Trust GXT Zamak
De GXT Zamak voelt behoorlijk old school naast de Logitech en de Astro. Het model is wat je verwacht op het hoofd van een helikopterpiloot in een Bond-film van voor Daniel Craig. Ik ga er best goed op moet ik zeggen. Want ik begrijp prima dat ik er met een futuristische headset op nog steeds niet uit zie als een cyborg. Maar met de Zamak zou ik best voor helikopterpiloot door kunnen gaan. De microfoon is afneembaar en van het ouderwetse type met een grote ronde fluf op het einde. En dat werkt prima om gekraak en gesputter tijdens rage quits tegen te gaan. Qua model lijkt het precies op de HyperX Cloud. Die gebruiken we hier in huis al tijden zonder dat hij uit elkaar valt.
Extra aan de Trust is het snoertje dat je meegeleverd krijgt met een microfoon erin. Zo kun je hem zelfs als headset gebruiken met je smartphone zonder dat je er uit ziet als een verdwaalde telefoniste. Het geluid is in mijn oren prima, maar wijds voelt het niet. Alle geluiden lijken van dichtbij te komen.
Features: Stereo / Bedraad
Prijs: 70 euro
Logitech G635
Voor iedereen met een XBox is de G635 een goede waarschuwing. Mogelijkheden die je hebt met deze koptelefoon op de PC of zelfs op de Playstation heb je niet met de XBox. Er zit coole led verlichting op, maar die werkt niet op je XBox. Er zitten allerlei presets op die je niet kunt gebruiken met je XBox en dus heb je in feite betaald voor allerlei opties die je niet krijgt.
De G635 is namelijk aan te sluiten via USB of via 3,5 mm kabel. Maar alleen via de USB heb je alle mogelijkheden. De Xbox moet je echter aansluiten via de gewone 3,5 mm kabel. Treurig. Hij klinkt best goed, zit best lekker, is wel echt enorm op je hoofd. Maar voor je XBox moet je hem dus gewoon niet kopen omdat je de meeste functies toch niet kunt gebruiken.
Features: 7.1 Surround / Bedraad / Flip-to-mute
Prijs: 99 euro
HyperX CloudX Flight
Wil je geen draadje aan je koptelefoon, dan maakt Microsoft het je niet gemakkelijk. Je kunt niet gewoon een bluetooth headset koppelen, helaas. De HyperX CloudX Flight geeft aan waarom dat is. Microsoft wil graag een graantje meepikken. De gewone Cloud Flight vind je voor rond de 110 euro. De CloudX Flight kost 40 euro meer omdat het een officieel erkend XBox accessoire is.
Installatie is daarom peanuts. Je schuift een USB stick in de Xbox en klaar ben je. Opladen gaat ouderwets via een micro-USB-aansluiting. Noem mij een kleuter, maar ik ga er erg goed op dat als je de microfoon mute er een rode lichtring voor je mic te zien is. Dat voelt premium. Verder is de CloudX Flight vooral eenvoudig. Veel kunststof met een beetje een rubber laagje erop. Onder andere met een mixer om te kiezen hoe hard je het geluid van de game en hoe hard dat van je chat wil. Hij komt niet cheap en niet extravagant sjiek over. Ongeveer alsof hij 150 euro zou moeten kosten. En dat doet hij dan ook.
Het geluid is mooi neutraal en je hebt een ruimtelijker effect dan bij de goedkoopste jongens uit deze test. Maar tegenover de A50 heeft hij dan wel weer merkbaar minder detail.
Features: Stereo / Draadloos / Chat Mixer / Led effect
Prijs: 153 euro
Astro A50
Het is natuurlijk niet eerlijk om een koptelefoon van 279 euro het op te laten nemen tegen apparaten die de helft tot vier keer goedkoper zijn. Maar we wilden wel weten of je meteen het verschil merkt als je een duurdere headset koopt. Niet alleen in de logische voordelen op de doos, zoals dat deze unit draadloos is. Maar zit hij lekkerder? Verstelt hij makkelijker? Klinkt hij echt beter? Staat hij echt cooler?
In het kort: ja. De A50 is echt vele malen beter dan alle andere koptelefoons in deze test. Dat er geen draadje aan zit is het eerste grote voordeel. Het oplaadstation doet ook dienst als ontvanger en deze sluit je bedraad aan op je XBox. Met een optische verbinding wordt het geluidssignaal digitaal verstuurd. Je krijgt een kaartje bij de koptelefoon in met een code om Dolby Atmos te ontgrendelen op je XBox. Blijkbaar kan het apparaat dat, maar heb je er niet standaard toegang toe. In een appje kun je allerlei dingen waar je geen verstand van hebt aanpassen als je dat wilt. Maar dat hoeft gelukkig niet. Op de koptelefoon zelf kun je Dolby aan en uitzetten om te checken wat het beste klinkt en je hebt drie equalizer settings. Op het schermpje van je laadstation kun je precies zien in welke stand hij staat.
Bonus: je kunt ook nog een tweede apparaat aansluiten via 3,5mm en met een knopje omschakelen naar dit tweede apparaat. Kun je toch nog iets meer waarde uit je 280 euro halen. Dat is wel nodig, want ook hier is de microfoon niet afneembaar en met zo’n zwengel ga je echt niet rondlopen.
Zijn er ook nadelen? Ja, soms is het even friemelen om je hoofdtelefoon goed op de oplader te zetten. Omdat de oorstukken meedraaien moet je ze beide vastpakken om ze neer te zetten precies op de oplaadpunten. De eerste paar keer moest ik ook steeds aangeven op de XBox dat ik mijn geluid via deze headset wilde. Maar dat heeft hij inmiddels begrepen en nu doet ie het steeds vlekkeloos.
Features: Dolby Atmos / Draadloos / Chat Mixer / Equalizer
Prijs: 279 euro
Conclusies
Concluderend zijn er vier apparaten die we je aan kunnen raden. Wil je de best zittende, best klinkende, makkelijkst op te laden draadloze hoofdtelefoon, dan is de A50 dé kandidaat. Vind je 279 euro te duur en wil je wel draadloos, dan is voor iets meer dan de helft de HyperX CloudX Flight een fijne koptelefoon. De Logitech G635 zal vast een topapparaat zijn voor de gamende PC-gebruiker, voor de Xbox betaal je voor allerhande onbruikbare features. Die valt dus af.
Maar als je een wat kleiner budget hebt, koop je dan de Trust, de Astro of de Logitech? Voor mij valt de Astro af omdat de oorschelpen vrij klein zijn en niet meedraaien. Mijn zoon van 12 vond dat de lekkerst zittende budget koptelefoon, dus het zegt niet alles. De Trust is als het om looks gaat mijn favoriet, maar het geluid van de Logitech is beduidend beter en dus zou ik de G432 aanraden als je rond de 65 euro te besteden hebt.
We hebben overigens alleen modellen getest die je oor echt helemaal afsluiten. Na een uur gamen wordt dat wel warm en oncomfortabel. De Astro's scoorden op dat gebied het beste, omdat het materiaal minder zweterig aanvoelt. Maar er zijn ook headsets die half-open zijn en je meer comfort bieden tegen meer omgevingsgeluid.