Fairphone laat gebruikers zelf betere camera's in telefoon zetten
Het Amsterdamse Fairphone komt met een nieuwe versie van zijn duurzame smartphone. De Fairphone 3+ heeft onder andere verbeterde camera's. Die nieuwe camera's zijn ook in de voorganger te gebruiken, want bezitters van dat toestel kunnen losse cameramodules kopen en die in hun telefoon schroeven.
Fairphone heeft vandaag de opvolger van zijn duurzame smartphone Fairphone 3 van vorig jaar gepresenteerd. De nieuwe Fairphone 3+ heeft onder meer verbeterde camera's en is medio september verkrijgbaar. Opvallend is dat de nieuwe camera's van de 3+ ook in het vorige model te gebruiken zijn. Gebruikers van de huidige Fairphone 3 kunnen namelijk de losse cameramodules kopen en die zelf in hun toestel monteren.
Break-even draaien
Fairphone verkocht vorig jaar 42 duizend exemplaren van de Fairphone 3. Dit jaar zegt het bedrijf op schema te liggen om 90.000 en 100.000 toestellen te verkopen. "We verdubbelen elk jaar. Dat is heel belangrijk, want we willen een stabiele business zijn. Dat kan alleen als je winst maakt. Dit jaar verwachten we break-even te draaien", zegt Fairphone-ceo Eva Gouwens tegen Bright.
Fairphone had last van de coronacrisis, omdat er veel toestellen worden verkocht in fysieke winkels van telecomproviders in meerdere Europese landen. Fairphone heeft hiervoor samenwerkingen met Orange in Frankrijk en Vodafone in meerdere landen. “We liggen daar in de winkels en door corona waren die winkels gesloten.”
Het Amsterdamse bedrijf richt zich volgens Gouwens voorlopig alleen op de Europese markt. De Fairphones worden het meest verkocht in Duitsland, gevolgd door Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. In Nederland zijn de Fairphones onder meer bij Belsimpel en KPN te koop.
Cameramodules vervangen
Bezitters van de huidige Fairphone 3 kunnen vanaf medio september de modules met de verbeterde camera's kopen, vanaf 70 euro. Ze kunnen de telefoon makkelijk zelf open maken, de oude cameramodules eruit halen en de nieuwe modules er in schroeven.
Dit is volgens Fairphone voor iedereen makkelijk om te doen. "En als je er niet uit komt, hebben we in sommige Nederlandse steden ook vrijwilligers die het monteren voor jou kunnen doen", zegt Gouwens.
Meer dan 5 jaar met telefoon doen
Door gebruikers zelf onderdelen te laten verwisselen hoopt Fairphone dat mensen hetzelfde toestel 5 tot 7 jaar lang blijven gebruiken. “Er worden elk jaar 1,4 miljard mobiele telefoons verkocht - vaak ter vervanging van een apparaat dat nog steeds prima werkt. Mensen gebruiken hun telefoons gemiddeld slechts 2,7 jaar. Ook kan minder dan 5% van de gebruikte materialen worden teruggewonnen voor hergebruik. Dit gedrag draagt bij aan de problematiek van elektronisch afval."
Fairphone 3+
Ook in het nieuwe model Fairphone 3+ zitten de verbeterde camera's. De camera aan de achterkant gaat van 12 megapixels naar 48 megapixels en de camera aan de voorkant van 8 megapixels naar 16 megapixels. Ook zijn de nieuwe camera’s voorzien van snellere autofocus, beeldstabilisatie en het volgen van objecten.
Het nieuwe model bevat 40 procent gerecycled plastic, het equivalent van een plastic fles van 33cl. Dat was bij de voorganger nog maar 9 procent.
De Fairphone 3+ heeft verder vergelijkbare specs als het vorige model, waaronder een Qualcomm 632-chip, 64 GB opslag (uitbreidbaar met microsd-kaartjes) en een vervangbare batterij met een capaciteit van 3000 mAh. Op de Fairphone 3+ is Android 10 voorgeïnstalleerd. Huidige bezitters krijgen die Android 10-update in september.
De Fairphone 3+ kost 469 euro en is vanaf 14 september leverbaar. De vorige Fairphone 3 blijft verkrijgbaar voor een lagere prijs: 419 euro.
'Bewijzen dat het kan'
Fairphone begon in 2013 met de verkoop van telefoons, die duurzamer moeten zijn dan andere smartphones. Fairphones worden geproduceerd met zoveel mogelijk 'conflictvrije' grondstoffen. Bovendien krijgen de medewerkers in de Chinese fabriek volgens Fairphone beter betaald.
Gouwens: “We willen laten zien dat het kan: een telefoon die duurzaam is en met een zo positief mogelijke impact op mens en milieu. Dat is onze missie. We willen bewijzen dat dit niet slechts een piepkleine niche is."