Notoire hackers gearresteerd wegens inbreken op Nintendo-spelcomputers
Games

Notoire hackers gearresteerd wegens inbreken op Nintendo-spelcomputers

4 oktober 2020 om 17:04
Laatste update: 4 oktober 2020 om 17:11

Twee leden van de hackersgroep Team Xecuter zijn gearresteerd, nadat ze jarenlang software verkochten waarmee de Nintendo Switch-spelcomputer gekraakt kon worden.

Dat meldt de Amerikaanse aanklager in een persbericht. Eén van de hackers werd in Frankrijk gearresteerd, terwijl de ander in de Dominicaanse Republiek onder arrest is gebracht.

Het tweetal maakte naast software om de Switch te kraken ook vergelijkbare programma's voor de Nintendo 3DS, NES Classic en andere apparaten. Nintendo stapte in mei dit jaar naar de rechter om de verkoop van de kraaksoftware te verbieden.

Volgens de aanklager waren de verdachten "leiders van een beruchte internationale misdaadorganisatie die jarenlang geld verdiende aan het stelen van videogametechnologie". De spelcomputers gekraakt met hun software kunnen illegaal gedownloade games afspelen.

Bowser

Eén van de gearresteerden heeft een opmerkelijke achternaam: Bowser. Zo heet ook Mario's grote tegenstander. Daarnaast heet de president van Nintendo America Doug Bowser.

Krijgt de aanklager zijn zin, dan kunnen de mannen worden veroordeeld tot een celstraf van maximaal twintig jaar. Dat zou goed nieuws zijn voor Nintendo, dat vaker naar de rechter stapt in een poging om piraterij van hun games te bestrijden.

Uitleveren aan Verenigde Staten

Het is wel de vraag of beide voor de rechter kunnen verschijnen. Bowser is inmiddels gedeporteerd uit de Dominicaanse Republiek, maar Louarn bevindt zich nog in Frankrijk.

De aanklager hoopt dat de Franse hacker aan de VS wordt uitgeleverd, maar een rechter in dat land moet hier nog over oordelen.