Groen licht voor CoronaMelder: app vanaf zaterdag landelijk
De Eerste Kamer heeft ingestemd met de wet over de app CoronaMelder. In een hoofdelijke stemming gaven 51 senatoren hun steun. Tegen stemden 19 senatoren. De landelijke invoering start komende zaterdag.
De app CoronaMelder waarschuwt mensen die in de buurt zijn geweest van iemand die besmet is. Het gebruik van de app is vrijwillig. De app wordt zaterdag 10 oktober landelijk geïntroduceerd, maakte zorgminister Hugo de Jonge bekend.
Eerder dinsdagochtend gaf al ruim twee derde van de senaat aan positief te zijn over het wetsvoorstel. Naast coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie waren ook GroenLinks, PvdA, SP en SGP voorstander. Maar toen moest De Jonge nog wel op een aantal vragen antwoord geven. Begin september ging de Tweede Kamer al akkoord met het wetsvoorstel.
Testcapaciteit
De meeste partijen benadrukten tijdens het debat over de CoronaMelder het belang van privacy. Ander belangrijk punt is de thuisisolatie van tien dagen die mensen in acht moeten nemen als ze een melding krijgen via de app dat ze in de buurt van een besmet persoon zijn geweest. Ze moeten dat ook doen als ze geen klachten hebben.
Dat kan voor veel mensen grote problemen opleveren, zeker als ze vaker zo'n melding zouden krijgen, vinden ze. Daarom moet De Jonge in hun ogen toezeggen en regelen dat de testcapaciteit snel omhoog gaat.
Vrijwillig
De Jonge benadrukte in het debat opnieuw dat gebruik van de app volkomen vrijwillig zal zijn. Zo mogen werkgevers bijvoorbeeld niet medewerkers verzoeken de app te installeren, of überhaupt vragen of ze dat hebben gedaan, benadrukte hij.
Wel mag een werkgever een algemeen appel doen, aldus de minister, door bijvoorbeeld een poster op te hangen.
Vijf regio's
Inmiddels hebben ongeveer 1,3 miljoen mensen de CoronaMelder-app gedownload, maar deze is nu bij wijze van proef alleen nog in vijf regio's te gebruiken. Volgens het ministerie is daar inmiddels zestig keer een melding gedaan via de app.
Hoe werkt het?
Elke keer als jouw telefoon in de buurt is van een andere telefoon met de corona-app, wisselen beide telefoons een unieke, willekeurige code uit. Deze code wordt opgeslagen op beide telefoons. De app houdt zo een lijst bij van al die uitgewisselde codes, die ieder een contactmoment voorstellen. Die lijst staat alleen op jouw telefoon.
Omdat de codes willekeurig zijn, kun je niet achterhalen wie bij welke code hoort. Als iemand besmet raakt, kan diegene zijn lijst met codes naar een centrale server sturen. De lijst wordt dan doorgestuurd naar iedereen met de app. Vervolgens kijkt de app of er op jouw lijst een code voorkomt die ook op de lijst van de besmette patiënt staat. Zo ja, dan zijn jullie met elkaar in contact geweest en krijg je een waarschuwing te zien.