Nieuwe corona-app

GGD komt met app voor sneller bron- en contactonderzoek

GGD Contact app bron contacten onderzoek corona virus besmet
18 november 2020 om 15:11
Laatste update: 18 november 2020 om 15:21

Naast de CoronaMelder-app komt de GGD met een nieuwe officiële corona-app, die bedoeld is om het bron- en contactonderzoek makkelijker en sneller te maken. Gebruikers kunnen beveiligd gegevens van mensen met wie ze contact hebben gehad doorsturen.

De app heet GGD Contact en is een alternatief voor het telefoongesprek dat medewerkers van de GGD nu voeren bij een positieve coronatest.

Positief geteste gebruikers kunnen met de app zelf contactgegevens verzamelen en beveiligd doorsturen naar de GGD. Dat scheelt een telefoongesprek en zorgt dat namen en telefoonnummers correct zijn opgeschreven.

Zo'n contactgesprek van de GGD moet namen en telefoonnummers opleveren van mensen waar de positief geteste persoon bij in de buurt is geweest. Dat telefoongesprek duurt volgens de GGD al snel een kwartier, waarna de gegevens digitaal verwerkt moeten worden.

Beveiligd verstuurd

GGD Contact laat het verzamelen van de contactgegevens aan de positief geteste gebruiker. Die krijgt de keuze om de app toegang tot zijn telefoonboek te geven, al is die stap volgens de GGD nadrukkelijk niet verplicht. Handmatig invoeren van mensen met wie contact is geweest kan ook.

Eenmaal compleet, kan de gebruiker zijn contactenlijst doorsturen naar de GGD. Dat gebeurt versleuteld en betreft alleen de contacten waarmee nauw contact is geweest, niet het volledige telefoonboek van de gebruiker.

Daarna worden de gegevens door de GGD ingevoerd in hetzelfde systeem dat wordt gebruikt met het bestaande bron- en contactonderzoek, HPZone. De GGD neemt dan contact op met personen op de lijst, alsnog het meest tijdrovende onderdeel van het proces.

Binnenkort beschikbaar

De GGD Contact-app is deze maand al beperkt getest in West-Brabant. Die versie wordt nu onder meer op kwetsbaarheden getest, waarna er een gefaseerde praktijktest komt bij vijf GGD’en: West-Brabant, Gooi en Vechtstreek, Twente, Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Limburg.

De GGD verwacht zijn app eind december of begin januari landelijk in te kunnen zetten. De app wordt bewust los van de CoronaMelder ontwikkeld, omdat er met GGD Contact nadrukkelijk wél persoonsgegevens worden gebruikt, terwijl CoronaMelder anoniem werkt. Ook zal het aantal gebruikers lager liggen, omdat de app pas nodig is als iemand al positief is getest.