3 miljoen abonnees

Sony koopt anime-videodienst Crunchyroll voor 1,2 miljard

© Toei Animation

Sony neemt anime-streamingdienst Crunchyroll over voor 1,2 miljard dollar
10 december 2020 om 11:18
Laatste update: 10 december 2020 om 11:26

Sony neemt streamingdienst Crunchyroll over van de Amerikaanse telecomgigant AT&T. Crunchyroll streamt vrijwel alleen maar Japanse anime-series en films.

Met de overname is 1,175 miljard dollar (970 miljoen euro) gemoeid, meldt AT&T. Crunchyroll is opgericht in 2006 en heeft inmiddels ruim 3 miljoen betalende abonnees. Crunchyroll wordt met de overname eigendom van Sony-dochterbedrijf Funimation, ook een streamingdienst voor anime.

Met beide diensten heeft Sony een groot deel van de markt voor anime-streaming in handen. AT&T en Sony zouden al sinds augustus in overleg zijn geweest over de overname. AT&T zou in eerste instantie 1,5 miljard dollar voor Crunchyroll hebben gevraagd.

HBO Max

AT&T richt zich onder leiding van zijn nieuwe ceo John Stankey sterk op de nieuwe streamingdienst HBO Max. Door bioscoopfilms direct te gaan streamen wil die dienst de strijd aan met marktleider Netflix.

'Overwinning voor anime'

"De samenvoeging van Funimation en Crunchyroll is een winst voor alle animefans wereldwijd, een impuls voor de kunst en cultuur van dit medium voor de komende decennia", zegt Funimation-ceo Colin Decker.

"Crunchyroll heeft een merk van wereldklasse opgebouwd met een gepassioneerde schare fans van meer dan 3 miljoen abonnees, 50 miljoen sociale volgers en 90 miljoen geregistreerde gebruikers", zegt Crunchyroll-directeur Joanne Waage. "Het combineren van de kracht van het merk Crunchyroll en de expertise van ons wereldwijde team met Funimation is een opwindend vooruitzicht en een overwinning voor de ongelooflijke kunstvorm van anime."

Getest: de nieuwe Chromecast