Google wint van Oracle: code Java mocht in Android gebruikt worden
Google heeft geen inbreuk gemaakt op het copyright van softwarebedrijf Oracle toen het de code uit de programmeertaal Java gebruikte voor zijn mobiele besturingssysteem Android.
Dat heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof bepaald, waarmee het een uitspraak van een lagere rechter ongedaan maakte. Google ontkomt door de uitspraak vermoedelijk aan een schadevergoeding ter hoogte van enkele miljarden dollars. Oracle had ingezet op 9 miljard dollar.
De zaak tussen Google en Oracle sleept zich al jaren voort en was uiteindelijk vorig jaar bij het Hooggerechtshof beland. Volgens de rechters, er was een 6-2 beslissing, maakte Google gebruik van zogeheten 'fair use'. Rechter Stephen Breyer, die namens de meerderheid het vonnis schreef, stelt dat Google "alleen die code gebruikte die nodig was, zodat gebruikers hun gezamenlijke talent aan het werk konden zetten in een nieuw programma".
Zowel Oracle als Google beweerde eerder dat het standpunt van de ander innovatie zou beperken. Google zei dat te strenge copyrightregels de ontwikkeling van nieuwe software die voortbouwt op oudere producten zou ontmoedigen. Oracle op zijn beurt meende juist dat bedrijven geen grote bedragen zouden steken in de ontwikkeling van nieuwe producten als die niet beschermd zouden worden door een sterke copyrightwetgeving.
'Google gedraagt zich als monopolist'
Oracle was dan ook niet blij met de uitspraak van het Hooggerechtshof. "Ze hebben Java gestolen en daar een decennium over geprocedeerd zoals alleen een monopolist dat kan. Om dit soort gedrag worden de praktijken van Google in veel landen ter wereld en ook in de Verenigde Staten onderzocht."
Oracle vindt dat de uitspraak betekent dat "het Google-platform en de marktmacht van het bedrijf groter zijn geworden. De barrières om de markt te betreden zijn hoger geworden en de mogelijkheid om de strijd aan te gaan kleiner."