Privacy en sociale media

Nederlandse privacyzaak tegen Facebook gaat door

2 juli 2021 om 09:26
Laatste update: 2 juli 2021 om 09:52

De Nederlandse rechtszaak tegen Facebook over het onrechtmatig verzamelen van privégegevens gaat door. De rechtbank in Amsterdam wijst een claim van Facebook af. Het socialemediabedrijf stelde dat de zaak niet behandeld mocht worden omdat het onder het Ierse recht zou vallen.

De zaak, aangespannen door de Consumentenbond en de Data Privacy Stichting (DPS), ging in april van start. Facebook vond dat het bedrijf niet in Nederland aangeklaagd kon worden en meende ook dat Data Privacy Stichting geen aangifte kon doen omdat het geen benadeelde partij was. De rechter heeft de bezwaren ongegrond verklaard, waardoor de zaak inhoudelijk kan worden beoordeeld.

In 2017 bepaalden privacytoezichthouders in Nederland en Frankrijk al dat Facebook de nationale wetten van die landen had overtreden met de manier waarop het omsprong met de gegevens van gebruikers. DPS en de Consumentenbond spanden naar aanleiding daarvan een collectieve rechtszaak tegen Facebook aan.

Facebook laat weten zich te zullen blijven verdedigen tegen de beschuldigingen. Het bedrijf heeft van de rechter tot 20 oktober de tijd gekregen om inhoudelijk op de aanklacht te reageren.

'Flinke opsteker'

De Consumentenbond en DPS zijn blij met de uitspraak. "Een flinke opsteker voor de ruim 10 miljoen gedupeerden," zegt Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond. "Facebook heeft geprobeerd allerlei juridische hobbels op te werpen en deze zaak zoveel mogelijk te vertragen, maar daar is het bedrijf gelukkig niet in geslaagd. Nu kunnen we echt aan de slag en zorgen dat consumenten krijgen waar ze recht op hebben."  

"De uitspraak laat zien dat het loont om als collectief een vuist te maken tegen tech-giganten die privacyrechten met voeten treden", aldus Dick Bouma, voorzitter van DPS.

Compensatie

De twee organisaties verwijten Facebook jarenlang zonder toestemming gegevens van gebruikers toegankelijk voor derden te hebben gemaakt. Ook zijn Facebookgebruikers volgens hen misleid, doordat het bedrijf een gratis platform aanbood terwijl gebruikers in feite 'betaalden' met hun privégegevens. 

De Consumentenbond en de DPS eisen in de zaak compensatie voor alle Facebook-gebruikers in Nederland. Er hebben zich al 185.000 gedupeerden aangemeld. 

Ierse 'route' afgewezen

Het Europese Hof van Justitie oordeelde in juni ook al dat Facebook zich niet via Ierland kan onttrekken aan handhaving door de Belgische privacywaakhond. 

Het Europese hoofdkantoor van Facebook staat in Ierland en daarom worden Europese privacyklachten rond Facebook normaal gesproken opgepakt door de Ierse handhaver. De Ierse Data Protection Commission geldt als 'primaire toezichthouder' als het gaat om Europese handhaving van onder meer Facebook.

Facebook wilde zich, net als in de Nederlandse zaak, achter die constructie verschuilen toen de Belgische privacywaakhond wilde optreden tegen onder andere de volgcookies van Facebook. Maar de Belgen mogen ook zelf tegen Facebook optreden, bepaalde het hof.

Facebook kan je niet meer volgen op iPhones: