Bugs met 'notch'

Apple verhelpt problemen MacBook Pro-inkeping met virtuele schermrand

© Apple

apple macbook pro inkeping scherminkeping notch virtuele zwarte schermrand
29 oktober 2021 om 11:42
Laatste update: 29 oktober 2021 om 11:42

De nieuwe MacBook Pro's hebben voor het eerst een scherminkeping, een 'notch' bovenin beeld net zoals iPhones. Sommige apps zijn daar nog niet voor geschikt, en dus heeft Apple een bijzondere oplossing bedacht.

De inkeping van de nieuwe MacBook Pro's klieft de menubalk boven in beeld dwars doormidden. Voor geschikte apps is dat geen probleem: die houden rekening met de notch en schuiven menu-items een stukje op. Maar bij veel apps gaat het nog fout: menu-items vallen onzichtbaar achter de inkeping, de cursor springt heen en weer of in beeldvullende weergave valt een deel van de app achter de inkeping.

Apple heeft nu een tijdelijke oplossing, waarbij een virtuele, zwarte schermrand wordt toegevoegd aan weerszijden van de scherminkeping. Om de beeldverhoudingen goed te houden, worden ook de zwarte randen onder en aan de zijkanten wat dikker. Wat overblijft is een kunstmatig verkleind, regulier ogend scherm met dikke randen, waarin apps zich gedragen zoals ze al deden.

Functie verdwijnt op termijn weer

De functie kan per app worden ingesteld, via het informatievenster dat verschijnt als gebruikers een app selecteren en op ⌘-I drukken. Als die app wordt geopend, wordt het scherm vervolgens voor alle apps verkleind, totdat de app wordt afgesloten of de functie weer wordt uitgeschakeld.

Apple stelt dat de functie weer verdwijnt zodra ontwikkelaars hun apps hebben aangepast op de inkeping. Gewoonlijk worden apps voor de Mac vrij snel van updates voorzien. Vaak gebeurt dat al voordat reguliere gebruikers apparaten of systeemupdates in handen krijgen, maar in dit geval was de scherminkeping een verrassing. Een week na de onthulling hebben de eerste klanten de nieuwe MacBook Pro al, maar zijn allerlei apps nog niet aangepast.

Luister onze podcast over de MacBook Pro