Student maakt Nederlandse versie hitspel Wordle: 'In één dag gemaakt'
Het online woordspel Wordle is in korte tijd razendpopulair geworden. Nu is er ook een Nederlandstalige versie, genaamd Woordle, gemaakt door een student. De insteek blijft simpel: raad een vijfletterwoord in zes beurten of minder.
Wordle is een simpel woordspel in de trant van Lingo. Elke dag is er één Engelstalig vijfletterwoord te raden, voor iedereen is dat hetzelfde woord.
Iedereen krijgt zes beurten om het woord te raden; bij elke poging is te zien welke letters op de juiste plaats staan, welke wel en welke niet in het woord zitten. Eenmaal geraden, kunnen spelers hun score in emoji-blokjes-vorm delen met vrienden of op sociale media.
Nederlandse versie
Een Nederlandstalige versie kon eigenlijk niet uitblijven na het succes van het origineel. Dat schreef Alexander Klöpping woensdag op Twitter, een dag later had Jelle Besseling, student computer science aan de Radboud Universiteit, al een Nederlandstalige versie in elkaar gezet.
Het heet Woordle - hoe kan het ook anders - en werkt precies hetzelfde maar dan met Nederlandstalige vijfletterwoorden. "Nadat ik de tweet van Alexander Klöpping had gelezen, heb ik tot in de avond doorgewerkt, en toen had ik het al bijna af", aldus Woordle-maker Besseling. "De ochtend daarna heb ik nog even extra goed de woorden doorgekeken of er niks geks tussen stond, en toen gepubliceerd."
Woordenlijst
Het moeilijkste onderdeel was volgens Besseling het vinden van een bruikbare lijst met Nederlandse vijfletterwoorden. "Ik heb uiteindelijk de volledige Nederlandse woordenlijst van Wikipedia gedownload, die is 8 gigabyte. Daar heb ik alle vijfletterwoorden uitgefilterd en gesorteerd op 'meest gebruikt'. Dat is nu de lijst met puzzelwoorden", aldus Besseling.
Blokjes-emoji door spelers bedacht
Het succes van de originele Wordle is snel gegaan. Wordle-maker Josh Wardle bracht het spelletje pas in oktober 2021 uit, en op 1 november speelden er 90 mensen. Twee maanden later stond dat aantal op ruim 300.000 spelers, meldde The New York Times.
De game lijkt groot geworden door mond-tot-mondreclame op sociale media. De score-berichten met gekleurde emoji-blokjes trekken de aandacht en maken benieuwd. Maker Wardle bedacht dat emoji-bericht niet zelf, maar zag in december dat zijn spelers hun score handmatig via emoji-blokjes deelden.
Wardle bouwde de functie in en maakte een deel-knop, bewust zonder een directe link naar zijn spel. De blokjes op zichzelf zijn volgens Wardle visueel aantrekkelijker en mysterieuzer, en zouden zo meer de interesse wekken. Besseling heeft Wardle nog niet kunnen spreken over zijn Nederlandstalige versie. "Ik denk dat hij heel druk is", aldus de student.