Factcheckers: YouTube doet nog te weinig tegen valse informatie
YouTube doet te weinig om de verspreiding van desinformatie en nepnieuws tegen te gaan. Dat stellen ruim tachtig organisaties van factcheckers, die zich bezighouden met het verifiëren van informatie.
De factcheckers uiten hun kritiek in een open brief aan YouTube. De brief is ondertekend door organisaties uit ruim 40 landen, waaronder het Britse Full Fact en Fact Checker van The Washington Post. Ze wijzen erop dat er grote aantallen video's onjuiste informatie wordt gedeeld over bijvoorbeeld het coronavirus en de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat die filmpjes online zijn blijven staan, laat volgens hen zien dat er meer moet worden gedaan.
"In het afgelopen jaar hebben we groepen van complotdenkers zien bloeien en samenwerken over de grenzen heen," aldus de organisaties. "Er zijn talloze voorbeelden. Veel van die video's en kanalen blijven online, vooral in niet-Engelssprekende landen."
'Gewetenlozen'
Ze vinden dat YouTube onder meer onafhankelijk onderzoek moet steunen en meer actie moet ondernemen tegen valse informatie. In de brief schrijven ze dat YouTube toelaat dat "gewetenlozen" het videoplatform gebruiken om anderen te manipuleren en uit te buiten.
YouTube ziet zelf 'vooruitgang'
YouTube zegt tegen The Guardian dat het bedrijf al veel doet. Er is volgens de videodienst flink geïnvesteerd in de strijd tegen de verspreiding van valse informatie en het verwijderen van video's die in strijd zijn met de gebruikersrichtlijnen.
"We hebben belangrijke vooruitgang gezien", aldus een woordvoerder, die ook aangeeft dat slechts een erg klein deel van alle videoviews te koppelen is aan filmpjes die later vanwege het overtreden van de richtlijnen worden verwijderd.
De factcheckers stellen dat de inspanningen van YouTube onvoldoende zijn. "Op basis van wat we dagelijks op het platform zien, denken we dat deze inspanningen niet werken. Ook heeft YouTube geen gegevens geproduceerd om de effectiviteit te bewijzen."