NFT

Populaire NFT-kunst is fraudegevoelig: groot platform neemt maatregelen

31 januari 2022 om 17:03
Laatste update: 31 januari 2022 om 17:40

De populaire marktplaats voor NFT-kunst OpenSea legt het gratis creëren van zulke NFT's aan banden. Ruim 80 procent van het aanbod op het platform blijkt fraude of spam.

De NFT, kort voor non-fungible token, is populair. De technologie is gemaakt als digitaal eigendomsbewijs van iets dat ook alleen digitaal bestaat. Zo kan digitale kunst bijvoorbeeld worden verkocht, ook al is het kunstwerk zelf een makkelijk identiek te kopiëren bestand. Maar wat weerhoudt fraudeurs ervan om een NFT van de digitale kunst van iemand anders te maken? Weinig, zo blijkt, want op de populaire NFT-marktplaats OpenSea is er een wildgroei van die vorm van fraude en plagiaat.

OpenSea stelt dat ruim 80 procent van de NFT's die gemaakt werden met zijn gratis NFT-tool fraude, nep-kunst, plagiaat of spam bleken te zijn.

Vanwege dat "misbruik" beperkt OpenSea het gebruik van die zogenoemde 'minting tool' tot 50 keer per account. 'Minting' is het creëren van de NFT, het toevoegen van het eigendomsbewijs aan de blockchain.

Luister de Bright Podcast:

Kunstenaars ontdekten zelf plagiaat

Normaal gesproken kost dat maken van NFT's wat geld, omdat het gebruik van de blockchain energie kost. OpenSea schiet die kosten voor en legt ze bij de uiteindelijke koper van de NFT. Dat legt de lat voor fraude laag, want in de praktijk kan iedereen elke afbeelding of ander bestand 'minten' en als NFT te koop aanbieden.

The Guardian sprak verschillende kunstenaars die hun werk zonder toestemming terugvonden op OpenSea. Zo vond de Nederlandse kunstenaar Lois van Baarle eind vorig jaar ruim honderd van haar eigen kunstwerken op OpenSea – allemaal zonder haar toestemming of medeweten.

Melden ingewikkeld, platform belooft beterschap

OpenSea stelt tegenover de Britse krant dat plagiaat tegen de richtlijnen is. Plagiërende accounts zouden regelmatig worden opgeschort. Verder belooft het bedrijf verbeterde kunstmatige intelligentie voor het automatisch opsporen van gestolen afbeeldingen. Die techniek moet in de eerste helft van het jaar worden ingeschakeld.

Ondertussen klagen kunstenaars dat het nu erg ingewikkeld is om melding te doen van plagiaat. Getroffen kunstenaars wijzen op de 2,5 procent commissie die het platform krijgt voor elke verkoop. OpenSea verdient aan het ongeoorloofde gedrag van anderen, zo stellen kunstenaars.

Niet elke kunstenaar is echter tegen NFT's: zij die hun kunst wel zelf digitaal aanbieden, verdienen soms grote sommen geld. De handel in NFT's zou vorig jaar goed zijn geweest voor 36 miljard euro.

OpenSea stelt dat het elke week zo'n 3500 NFT-collecties aanpakt wegens fraude – zo'n 0,175 procent van het totale aanbod van ruim 2 miljoen collecties. In totaal staan er nu ruim 80 miljoen individuele NFT's te koop op het platform.

Zo werken NFT's: