Cyberaanval Oekraïne verliep via Nederland
Cyberoorlog

Cyberaanvallen op banken en ministerie Oekraïne liepen deels via Nederland

16 februari 2022 om 11:12
Laatste update: 16 februari 2022 om 11:38

Oekraïne werd dinsdag getroffen door een cyberaanval op het ministerie van Defensie en twee banken. Daarbij gebruikten de aanvallers ook servers in Nederland.

De website van het Oekraïense ministerie van Defensie werd door de DDoS-aanvallen, waarbij servers worden overspoeld met dataverkeer, korte tijd platgelegd. Ook de Oshadbank en Privatbank werden geraakt door cyberaanvallen. Daardoor ondervonden klanten problemen met internetbankieren.

Het Oekraïense Centrum voor Informatiebeveiliging wees in een verklaring op betrokkenheid van Rusland. Kiev heeft Moskou vaker de schuld gegeven van cyberaanvallen sinds Rusland veel troepen begon te verzamelen in de buurt van de grens. Door de oplopende spanningen vreest het Westen dat Rusland van plan is Oekraïne binnen te vallen.

Via Nederlandse servers

Een deel van de cyberaanvallen op Oekraïne liepen volgens security-expert Rickey Gevers via Nederland. "De aanvallers misbruiken servers die in Nederland staan. Vanuit het perspectief van de slachtoffers komt er heel veel internetverkeer vanuit Nederland", aldus Gevers tegen BNR. Bij de aanval zouden ook servers in Rusland, China, Tsjechië en Oezbekistan zijn gebruikt.

Volgens de Oekraïnse cyberpolitie werden er ook valse sms'jes verstuurd met de melding dat pinautomaten in het land niet zouden werken. "Pure desinformatie, tegelijk met een DDoS-aanval", aldus Gevers.

Oekraïne reageerde niet op Nederlands aanbod

De Nederlandse regering bood onlangs nog steun aan rond cyberbeveiliging aan de Oekraïense president Volodymyr Zelenski. Oekraïne heeft volgens het kabinet nog niet gereageerd op het hulpaanbod.

Vooral Amerikaanse overheden waarschuwen al een tijd dat Rusland op het punt staat Oekraïne binnen te vallen. Zelenski vindt dat Rusland zich dreigend opstelt, maar stelt ook dat westerse mogendheden de kans op een Russische invasie overdrijven. Rusland weerspreekt dat het plannen heeft het buurland aan te vallen, maar zegt wel over te gaan tot technische militaire acties als de eigen veiligheid in het geding is.

Sinds zaterdag geldt voor Nederlanders een negatief reisadvies voor Oekraïne. Het kabinet roept mensen dringend op het land te verlaten. 

Cyberoorlog dreigt en kan ook Nederland raken