Klimaatgroeperingen eisen dat Bitcoin minder energie verbruikt
Milieuorganisaties zijn een campagne gestart om het protocol van Bitcoin aan te passen. Ze zeggen dat een kleine verandering in de code de energieconsumptie van de cryptomunt kan verlagen met meer dan 99 procent.
De campagne Change the Code Not the Climate, die wordt gecoördineerd door onder andere Greenpeace en de Environmental Working Group, wil dat het protocol van de populaire cryptomunt Bitcoin wordt aangepast van een zogenaamd 'proof of work'-model naar een 'proof of stake'-model. Dat komt neer op een fundamentele verandering op de manier waarop Bitcoin wordt gegenereerd.
Het 'proof of work'-systeem dat Bitcoin momenteel gebruikt om nieuwe munten te 'minen', vereist het gebruik van een enorme hoeveelheid rekenkracht om transacties te valideren en te beveiligen. Miners nemen het daarbij tegen elkaar op om een moeilijk wiskundig probleem op te lossen. De eerste miner die het probleem oplost, werkt het digitale grootboek bij en krijgt daarvoor als beloning nieuwe cryptomunten.
Het nadeel is dat dit systeem bijzonder veel energie nodig heeft. Om die reden is de op een na grootste cryptovaluta Ethereum bezig met de overstap naar een 'proof of stake'-model. In dat model zetten miners hun munten in om transacties te verifiëren. Het toevoegen van onnauwkeurige informatie aan de blockchain leidt tot sancties, terwijl correcte informatie miners beloont.
Veel minder energieverbruik
Volgens de oprichter van Ethereum zou 'proof of stake' tot tweeduizend keer minder energie verbruiken dan 'proof of work'. Volgens de klimaatgroeperingen is het broodnodig dat Bitcoin dezelfde verandering doorvoert. Het Bitcoin-netwerk zou jaarlijks meer energie verbruiken dan Zweden en dat zou nog sterk kunnen stijgen als de cryptomunt een mainstream betalingsmiddel zou worden.
Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat het Bitcoin-protocol zal worden aangepast. Om dat te doen is er consensus nodig tussen de belanghebbende partijen. Bitcoin is niet centraal georganiseerd, zoals een klassieke organisatie. Dat maakt het bijzonder moeilijk om de code van Bitcoin aan te passen. Een verandering moet worden goedgekeurd door het overgrote merendeel van de belanghebbenden, wat neerkomt op de 'winnaars' van 95 procent van alle geminede blocks in de laatste veertien dagen.
Dat zijn veelal mensen of organisaties die Bitcoin op grote schaal minen. Zij hebben vaak miljoenen geïnvesteerd in hardware om dat te doen en zouden bij een verandering enorm veel geld kwijtraken. Ook zien ze 'proof of work' als een veiligere manier om Bitcoin-transacties te doen.
Elon Musk en Jack Dorsey
Volgens de klimaatorganisaties is die groep echter kleiner dan hij lijkt. Omdat het veelal de organisaties met de meeste rekenkracht zijn die nieuwe blocks kunnen toevoegen, zou het volgens het manifest om slechts dertig personen gaan. Als die personen kunnen worden overtuigd om het protocol van Bitcoin aan te passen, zou de cryptomunt veel efficiënter kunnen worden.
De campagne roept invloedrijke figuren als Tesla-ceo Elon Musk en Twitter-oprichter Jack Dorsey op om de Bitcoin-gemeenschap te overtuigen het protocol aan te passen. Dorsey heeft een eigen betaalbedrijf dat zich wil focussen op cryptomunten en is een bekende voorstander van Bitcoin.
Musk zei vorig jaar dat Tesla voor zijn elektrische auto’s Bitcoin zou gaan accepteren. De zakenman draaide die beslissing echter snel terug omdat Bitcoin volgens hem te vervuilend zou zijn. Volgens Musk zal Tesla wel Bitcoin aanvaarden zodra vijftig procent van de energie die gebruikt wordt om deze te minen groen is.