'Musk wilde Twitter voor lager bedrag kopen, financiers haken af'
Miljardair Elon Musk zou de afgelopen weken hebben geprobeerd af te dingen op zijn overnamebod voor Twitter. Ondertussen zouden belangrijke financiers van de overname zijn afgehaakt.
Musk maakte dinsdag bekend dat hij Twitter toch wel weer wil overnemen, na maanden van weigering en een rechtszaak die later deze maand zou beginnen. Musk kondigde in april aan Twitter te willen kopen voor 44 miljard dollar, en Twitter ging akkoord. In juli krabbelde Musk terug, maar Twitter wilde de miljardair via een rechtszaak aan de afspraak houden.
Musk zou de afgelopen weken achter de schermen hebben geprobeerd het overnamebedrag omlaag te krijgen, meldt The New York Times. Musk zou voor een korting van 30 procent hebben gepleit, zodat een bod van 31 miljard dollar overbleef.
De afgelopen week zou Musk zich nog hard hebben gemaakt voor een korting van 10 procent, zodat hij 39,6 miljard dollar zou moeten betalen. Uiteindelijk leverden die pogingen niks op, en blijft het originele bod van 44 miljard dollar staan. De beurswaarde van Twitter was woensdag 39,2 miljard dollar.
Financiers haken af
Ondertussen zouden verschillende financiers van de Twitter-overname zijn afgehaakt, meldt Reuters. Musk had in april meerdere grote investeerders gevonden die hem wilden helpen met zijn overname. Dat bod zou dan bestaan uit investeringen van zulke partners, leningen bij banken en eigen vermogen dat Musk inbrengt door zijn aandelen in Tesla te verkopen.
Nu zouden de investeringsmaatschappijen Apollo Global Management en Sixth Street Partners niet meer met Musk in gesprek zijn over zo'n investering. De investeerders zouden allemaal meer dan 1 miljard dollar hebben willen inleggen. Grote banken zouden ondertussen vastzitten aan een beloofde 12,5 miljard dollar aan leningen, als de overname inderdaad doorgaat.
Situatie doet aandeel Tesla dalen
Om de deal met Twitter toch rond te krijgen, moet Musk nu dus meer interen op zijn eigen vermogen. Dat zit grotendeels in Tesla en ruimtevaartbedrijf SpaceX, waardoor Musk een deel van zijn aandelen moet verkopen. Daardoor zal de waarde van Tesla vermoedelijk dalen, waardoor hij mogelijk weer meer aandelen moet verkopen: een potentieel sneeuwbaleffect.
Financieel analist Dan Ives van Wedbush Securities schetst die situatie tegenover de BBC als 'kaviaar inleveren om een stuk pizza van 2 dollar te kopen'.
Hoewel Musk is teruggekomen op zijn koudwatervrees rond de overname van Twitter, moet Twitter zelf nog opnieuw akkoord gaan en een streep zetten door de rechtszaak. Dat zou er wel goed uitzien: ingewijden verwachten de komende dagen een nieuwe overeenkomst, meldt Reuters. Een voor donderdag geplande getuigenis van Musk in de rechtbank zou in ieder geval al zijn afgeblazen.