Europees Hof: Google moet aantoonbaar neppe resultaten wissen
Het Europees Hof van Justitie heeft geoordeeld dat Google zoekresultaten moet verwijderen als die aantoonbaar nep zijn. De bewijslast ligt wel bij de klagende partij.
Het gaat om zoekresultaten die naar "duidelijk inaccurate" informatie leiden, heeft het Europees Hof van Justitie vandaag beslist. De rechter verduidelijkt hiermee de toepassing van het al langer geldende Europese 'recht op vergetelheid'. Dat recht regelt dat bedrijven achterhaalde of onjuiste gegevens moeten verwijderen, zodat iemand bijvoorbeeld niet levenslang via zoekresultaten achtervolgd wordt door een fout uit het verleden.
Het Hof van Justitie oordeelt nu duidelijk dat Google inderdaad zoekresultaten over iemand moet verwijderen als diegene aantoont dat die gegevens onjuist zijn. Er wordt geen "buitensporige bewijslast" van de klager verlangd door het Hof. Iemand moet bewijs leveren dat "redelijkerwijs" verwacht kan worden, maar een uitspraak van de rechter is dus niet vereist. Als iemand zelf niet helder krijgt dat de resultaten niet kloppen, is een uitspraak van de rechter of een privacywaakhond wel nodig voordat Google resultaten moet verwijderen.
Bewijs moet voor zichzelf spreken
Anderzijds wordt van bedrijven als Google niet verlangd om de feitelijkheid van verzoeken te controleren. Een verzoek tot verwijdering moet volgens de rechter dus voor zichzelf spreken: "Wanneer gelinkte inhoud kennelijk onjuist is, moet de exploitant van de zoekmachine dit verzoek tot verwijdering van links dus inwilligen", aldus het Hof.
Dat geldt ook voor foto's in de vorm van thumbnails: de miniaturen die Google in de resultaten toont. Google moet zulke thumbnails op aanvraag verwijderen, tenzij die miniaturen noodzakelijk zijn voor het recht op vrije informatie van internetgebruikers.
In gevallen waarbij de klager zelf de zaak niet hard kan maken en dus hulp wordt gezocht via rechter of waakhond, moeten Google en concurrenten de betreffende zoekresultaten markeren. Google moet dan een waarschuwing tonen over het "vermeend onjuiste karakter van inhoud, voor zover [het] van die procedure op de hoogte is gebracht".
Duitse zaak was aanleiding
De Europese uitspraak volgt in een langlopende zaak van twee Duitse directeuren van een groep investeringsmaatschappijen. Wie naar hen zocht op Google, kreeg artikelen met daarin volgens de directeuren onjuiste informatie. Ook waren miniatuurfoto's van de directeuren te zien.
Google weigerde een verwijderverzoek van de directeuren. Het bedrijf stelde dat het niet kon weten of de informatie in de artikelen wel of niet juist was, en verwees door naar de uitgever van de artikelen. De directeuren stapten naar de Duitse rechter, die weer naar het Europees Hof van Justitie stapte met een vraag om verduidelijking van de regels. En die stelt dus dat een rechtszaak niet nodig is, alleen bewijs dat "redelijkerwijs" van klagers verwacht kan worden.
"Wij verwelkomen de uitspraak en zullen het vonnis bestuderen", zegt een woordvoerder van Google. Het bedrijf wijst erop dat de zoekresultaten en miniaturen uit de Duitse zaak al "heel lang" niet meer vindbaar zijn via Google.