OpenAI begint met de uitrol van deze belangrijke AI-functie

©OpenAI

OpenAI brengt belangrijke AI-functie uit voor meer gebruikers
9 december om 20:18

OpenAI heeft aangekondigd dat Sora, zijn veelbelovende AI-functie voor het genereren van video's, nu beschikbaar wordt gesteld aan betalende gebruikers van ChatGPT.

Eerder dit jaar maakte OpenAI al indruk met een demoversie van Sora, waarmee korte, realistische filmpjes gegenereerd konden worden op basis van een eenvoudige omschrijving. Vanavond is de tool officieel gelanceerd voor het publiek, zij het exclusief voor ChatGPT Plus- en Pro-gebruikers in de VS en een aantal andere landen. Voorlopig moeten we in Europa nog op Sora wachten.

Met Sora gegenereerde video's zijn voorlopig beperkt tot maximaal 20 seconden en tonen soms nog eigenaardigheden, maar de technologische sprong sinds de vroegere AI-memes is aanzienlijk. Denk aan Will Smith die spaghetti eet – daar zijn we inmiddels ver voorbij.

Kwaliteit boven kwantiteit

Bezoekers van de Sora-website krijgen meteen een indruk van de mogelijkheden, via een twintigtal korte voorbeeldfragmenten die uiteenlopen van realistische omgevingen tot abstracte, surrealistische werelden. Hoewel de lengte van de filmpjes voorlopig beperkt is, lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat langere video's mogelijk worden.

Voorlopig kunnen gebruikers video's in 1080p-resolutie genereren, in verschillende afmetingen, op basis van tekstuele prompts. Daarnaast biedt Sora de optie om bestaande content – zoals tekst, foto's of video's – te uploaden en verder te bewerken.

Meer dan slechts video

Sora mag dan misschien een leuke videotool zijn, het is niet de enige ambitie van OpenAI. Het Amerikaanse bedrijf positioneert de tool namelijk tegelijk als een "fundering voor AI om de fysieke wereld beter te begrijpen en te simuleren". Dit impliceert dat de gegenereerde 3D-omgevingen niet alleen fraaie beelden zijn, maar mogelijk ook als basis dienen om onze wereld digitaal na te bootsen - of toch op termijn.

OpenAI erkent dat Sora momenteel nog moeite heeft met realistische simulaties en complexere acties. Lange video's en natuurgetrouwe bewegingen blijven voorlopig een uitdaging.

Zelfstandige lancering

Sora wordt geïntroduceerd als een op zichzelf staand product, met een eigen website: Sora.com. Overigens lanceerde OpenAI zijn andere product, ChatGPT, recent ook al eens onder een nieuwe domeinnaam, Chat.com. Het is op zijn minst toch opvallend dat de tool nog niet geïntegreerd wordt met ChatGPT. Hoewel dit volgens OpenAI zelf te maken heeft met een aparte, toegewijde gebruikersinterface voor de tool, zou het ook kunnen dat OpenAI hiermee Sora als zelfstandig product laten groeien, buiten het vaarwater van het immens populaire ChatGPT.

Metadata en watermerk

Iedere video die met Sora wordt gegenereerd, krijgt automatisch een watermerk en metadata via het C2PA-protocol, laat OpenAI weten. Hiermee kan worden achterhaald dat de video afkomstig is van OpenAI, en zijn oorsprong worden getraceerd. Hoewel het zichtbare watermerk eenvoudig weg te snijden lijkt, heeft OpenAI een interne zoekmachine gebouwd om video's die met Sora zijn gemaakt, snel te kunnen identificeren.

Er zijn bovendien strikte beperkingen ingebouwd om schadelijke content te voorkomen, en het uploaden van beeldmateriaal met personen is voorlopig niet toegestaan.

Beschikbaarheid en toekomst

Sora is nu exclusief beschikbaar voor gebruikers van ChatGPT Plus en Pro. Of de tool op termijn voor gratis gebruikers toegankelijk wordt, is nog onbekend. Het lijkt wel waarschijnlijk, gezien de eerdere uitrolstrategieën van OpenAI.

Terwijl concurrenten, zoals Adobe met Firefly, de markt betreden, blijft het spannend hoe Sora zich verder ontwikkelt en AI-gegenereerde video's op termijn voor een breder publiek beschikbaar maakt.

Lees meer over OpenAI en mis niets met de Bright-app.