'Google-software kan behandeling ongeneeslijke ziektes vinden'
Google's zelflerende AlpaGo-software zou binnen weken behandelingen voor ongeneeslijke ziektes kunnen vinden.
Google's zelflerende software AlphaGo deed de wereld vorig jaar versteld staan door de wereldkampioen Lee Sedol in het eeuwenoude bordspel Go te verslaan. Dat spel is zo complex dat mensen dachten dat een computer er nooit een mens in kon verlsaan. Programmeurs van Google-bedrijf DeepMind voedden AlphaGo met miljoenen zetten van Go-meesters. AlphaGo leerde vervolgens met welke zetten hij het makkelijkst kon winnen en paste de spelstrategie aan, waarmee het Sedol versloeg.
Maar nu zijn de DeepMind-medewerkers een stap verder gegaan met de volgende generatie kunstmatige intelligentie, AlphaGo Zero. AlphaGo Zero kent alleen de spelregels van het spel, maar kreeg geen miljoenen voorbeelden van Go-meesterzetten waarvan hij kon leren. De nieuwe software moest met de spelregels in zijn brein Go-games gaan spelen en leren wat de beste strategie was. Binnen drie dagen versloeg AlphaGo Zero alle vorige versies van AlphaGo.
Doorbraak
Deze ontwikkeling is een enorme doorbraak in kunstmatige intelligentie. DeepMind mede-oprichter en CEO Demis Hassabis vertelde The Telegraph dat het programma 'niet langer beperkt wordt door de limieten van menselijke kennis'. De CEO denkt dat als dit toegepast wordt op grote gezondheidsproblemen, zoals Alzheimer, de computer binnen weken of maanden behandelmethodes kan vinden waar mensen honderden jaren over zouden doen.
DeepMind is al begonnen om AlphaGo Zero het vouwen van eiwitstructuren te laten bestuderen. Eiwitstructuren die verkeerd gevouwen zijn, zijn verantwoordelijk voor allerlei aandoeningen zoals Alzheimer, Parkinson en taaislijmziekte.
Overigens is Google niet de enige techgigant die zich op de gezondheidszorg stort. Microsoft hoopt binnen 10 jaar kanker te kunnen genezen door zieke cellen te herprogrammeren.