Recordboete voor Google: 2,4 miljard euro

Recordboete voor Google: 2,4 miljard euro

27 juni 2017 om 09:54
Laatste update: 26 april 2018 om 19:45

De Europese Commissie geeft Google een boete van 2,4 miljard euro, omdat het bedrijf de zoekresultaten van zijn eigen Google Shopping voortrekt.

Dat maakte Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) bekend. Het is de hoogste boete ooit die de Europese Commissie uitdeelt voor machtsmisbruik. Het onderzoek loopt al sinds 2010. Vestager deelt de recordboete uit omdat Google de resultaten van zijn eigen dienst Google Shopping bovenaan de zoekresultaten plaatst, ten nadele van de diensten van concurrenten. Hiermee verdient de internetgigant aanzienlijk meer geld, omdat het per verkocht product een commissie int.

Eerder zei de Nederlandse vergelijkingswebsite Beslist.nl dat er door Google Shopping sprake is van oneerlijke concurrentie: "Ten opzichte van de periode voordat Google met Shopping begon zijn wij inmiddels gehalveerd in bezoekersaantallen", aldus ceo Kees Verpalen.

Jarenlange juridische strijd

Google zei eerder al dat het zich niet kan vinden in de aantijgingen van Vestager en dat de verwijten 'onjuist en ongefundeerd' zijn. Het bedrijf heeft nog niet op de boete gereageerd. "We hebben laten zien dat onze verbeterde advertenties nuttig zijn voor gebruikers en verkopers. We hebben de kwaliteit of relevantie van de door ons getoonde informatie nooit aangetast. In tegendeel, we hebben het beter gemaakt. Dat is niet 'voortrekken' – Dat is luisteren naar onze klanten", zo schreef Google in een reactie.

Het is aannemelijk dat Google de boete gaat aanvechten, waarmee het naar alle waarschijnlijk een jarenlange juridische strijd tussen het bedrijf en de Europese Commissie gaat worden. Maar de kous is voor Google nog lang niet af. Vestager doet nog in twee andere zaken onderzoek naar vermeend machtsmisbruik door Google. 

Beschuldiging 2: Android

Verstager beschuldigde Google in april opnieuw van machtsmisbruik: deze keer met Android. De internetgigant zou zijn dominante positie misbruiken door fabrikanten te dwingen een set Google-apps, zoals, Chrome en Zoeken, met hun apparaten mee te leveren. Als zij dat niet doen, krijgen ze geen toegang tot de app-winkel Google Play. Dat maakt een mobiel apparaat voor de gemiddelde consument onbruikbaar.

Beschuldiging 3: Advertenties

Bij de derde beschuldiging richtte Verstager zich op de lucratieve advertentie-business van het bedrijf. Het gaat specifiek om AdSense, een dienst van Google waarmee website-eigenaren advertenties van derden op hun site kunnen draaien. In de standaard AdSense-contracten heeft Google clausules opgenomen die de mededingingswet overtreden, stelt de Commissie. Google zou bedrijven onder andere verplichten geen advertenties te tonen van concurrerende diensten.

Voor welke zaak Google ook beboet wordt, het zal de onderlinge strijd tussen Europa en de Verenigde Staten verder aanwakkeren. In Silicon Valley en in Washington DC heerst het gevoel dat de EU vooral Amerikaanse bedrijven te hard aanpakt.

Lees meer over:

Deel via