Gouden plak in je zak

Olympische medailles gemaakt van oude smartphones

medailles Tokyo 2020 tokio olympische spelen duurzaam recycling
1 september 2019 om 16:29
Laatste update: 1 september 2019 om 16:29

De medailles voor de Olympische Spelen in Tokio in 2020 zijn gemaakt van oude mobieltjes.

Goud, zilver en koper. Bij dit rijtje denk je vast aan de medailles voor sportprestaties. Maar al dit eremetaal blijkt gewoon in je smartphone te zitten. Dus heb je eigenlijk een gouden, zilveren en koperen plak op zak.

Voor de Olympische Spelen in Tokio geldt dat niet als een geintje, maar als waarheid. De vijfduizend medailles die in 2020 uitgereikt gaan worden, worden gemaakt van urban mining van elektronisch afval uit mobieltjes. Inmiddels hebben al tienduizenden Japanners een mobieltje gedoneerd. Ieder oud exemplaar levert zo’n 0.048 gram goud, 0.26 gram zilver en 12 gram koper.

Dat een mobieltje kostbare grondstoffen zoals coltan bevat, weten we mede dankzij het Amsterdamse bedrijf Fairphone. Zij laten zien dat het rendabel is die grondstoffen uit oude mobieltjes te halen voor hergebruik in een gloednieuwe telefoon. Nu laat de organisatie van de Olympische Spelen van Tokio zien dat een oud mobieltje goud waard is.

Groene economie

Dit voorbeeld van urban mining heeft in 2020 een enorme wereldwijde zichtbaarheid. Maar gelukkig is het geen tijdelijke groene marketingtruc. Tokio is op weg naar een zero-emissie maatschappij, terwijl ze hun economie, die de op twee na grootste ter wereld is, willen laten groeien. Al sinds 2001 is het energieverbruik verlaagd, terwijl de economie groeit.

Het hosten van de Olympische Spelen kan een enorme boost voor een economie zijn. Barcelona kwam ermee uit het slop met de ringweg als blijvend cadeautje. Japan heeft aan de OS van 1964 infrastructuur overgehouden, zoals de bullettrain Shinkansen, die de basis vormde van de groei van de economie. De Spelen van 2020 moeten de groenste economie ter wereld opleveren.

Waterstof

Wat gaan wij daarvan zien? Het Olympisch dorp moet een CO2-vrije omgeving worden, waar waterstof als energiebron wordt gebruikt. In de rest van Tokio zul je voertuigen aangedreven door brandstofcellen zien en een netwerk van waterstoftankstations. Daarbij wordt tijdens de Olympische Spelen gebruik gemaakt van kunstmatige intelligentie, het Internet of Things (IoT) en zelfrijdend vervoer.

Kijk ook: duurzame smartphone Fairphone 3