Samsung heeft gereageerd op de kapotte schermen van review-exemplaren van de Galaxy Fold, zijn eerste opvouwbare telefoon. Het bedrijf start een onderzoek, maar de lancering wordt niet uitgesteld.
Enkele Amerikaanse techjournalisten zeiden woensdag last te hebben van hetzelfde defect bij de Galaxy Fold: de schermen van de opvouwbare telefoons stopten al na enkele keren vouwen deels of volledig met werken. Samsung zegt die specifieke gevallen nu per stuk te gaan onderzoeken, meldt het bedrijf. "We zullen deze exemplaren grondig inspecteren om de oorzaak van het probleem vast te stellen", aldus Samsung.
Samsung wijst er daarnaast met klem op dat de plastic bovenlaag van de Galaxy Fold nooit verwijderd mag worden, zoals sommige journalisten wel deden. "Het hoofdscherm van de Galaxy Fold bevat een beschermlaag, die deel uitmaakt van de schermstructuur en het scherm behoedt voor onbedoelde krassen", zegt Samsung.
Plastic bovenlaag laten zitten
Bij veel reguliere telefoons is het scherm van glas en kan je bij de eerste keer gebruik een laagje beschermend plastic verwijderen. Het vouwbare scherm van de Galaxy Fold is niet van glas maar van plastic. Sommige journalisten verwijderden de plastic laag in de veronderstelling dat het om een screenprotector ging, waarna hun beeldschermen zwart werden.
Samsung zegt zijn best te gaan doen om consumenten te waarschuwen om de plastic laag niet te verwijderen. In de handleiding van de Galaxy Fold staat al zo'n waarschuwing. Ook stuurde Samsung journalisten met de vouwtelefoon een dag na ontvangst een waarschuwing over de plastic laag.
200.000 keer in- en uitvouwen
De Galaxy Fold werd in februari onthuld en is vanaf 3 mei in Nederland te koop voor 2020 euro. Op 26 april is de telefoon al in de VS verkrijgbaar. Samsung wijkt vooralsnog niet van die verkoopdatum af. Het bedrijf zei eerder dat de Galaxy Fold uitgebreid is getest. Het vouwbare scherm van de telefoon zou meer dan 200.000 keer in- en uitgevouwen kunnen worden.
Eerste indruk Samsung Galaxy Fold:
Note 7-debacle
In 2016 had Samsung na de lancering van de Galaxy Note 7 een enorm pr-drama. Hoewel het toestel aanvankelijk enthousiast werd onthaald, ontstonden er al snel problemen. De telefoons bleken spontaan in brand te kunnen vliegen door een te grote accu.
Samsung besloot de smartphones uiteindelijk allemaal terug te roepen. Van de Galaxy Fold zijn vermoedelijk wel veel minder exemplaren geproduceerd dan van de Note 7.
Opvouwbare telefoons: Huawei versus Samsung
Volg Bright op YouTube voor meer smartphone-video's.