Privacy

Ook Apple stopt tijdelijk met beluisteren Siri-fragmenten

2 augustus 2019 om 05:44
Laatste update: 2 augustus 2019 om 06:51

Apple stopt voorlopig wereldwijd met het beluisteren van Siri-opnames, en werkt aan een uitschakel-methode.

Apple maakt de stap bekend enkele uren nadat Google donderdag meldde ook tijdelijk te stoppen met het beluisteren van opnames van zijn slimme assistent. Onlangs bleek dat Apple net als Google en Amazon medewerkers liet meeluisteren met sommige fragmenten van opdrachten aan Siri, ter verbetering van de spraakherkenning.

Apple vertelde klanten niet dat mensen konden meeluisteren met hun opdrachten. Ook was er geen optie waarmee klanten die datadeling konden uitschakelen. Apple gaat die toelichting nu wel geven aan Siri-gebruikers, en voegt in een update een knop toe om de datadeling te stoppen.

Ook Nederlandse fragmenten

"We streven ernaar een geweldige Siri-ervaring te bieden en tegelijkertijd de privacy van gebruikers te beschermen", zegt Apple in een verklaring. "Terwijl we een grondige beoordeling uitvoeren, schorten we de beoordeling van Siri wereldwijd op. Bovendien zullen gebruikers, als onderdeel van een toekomstige software-update, de mogelijkheid hebben om hun deelname aan de beoordeling te stoppen."

Apple beluistert ook Nederlandse fragmenten, meldt NU.nl vrijdag. Een team van twintig medewerkers zou dagelijks naar honderden fragmenten van Siri-gebruikers luisteren, en opschrijven wat zij zeggen. Meestal zouden het fragmenten van enkele seconden zijn, waarbij gebruikers Siri onbedoeld hebben geactiveerd.

'Klein percentage'

Inmiddels is duidelijk dat Google, Amazon en Apple de opdrachten aan hun spraakassistenten soms door mensen laten controleren. Bij al die bedrijven gaat dat om minder dan 1 of 0,5 procent van de opdrachten die aan zo'n assistent wordt gegeven, zeggen woordvoerders. Met miljoenen gebruikers zal dat alsnog neerkomen op duizenden fragmenten per dag.

Medewerkers luisteren onder meer naar opdrachten die verkeerd zijn afgehandeld of niet goed zijn verstaan. Door die in te typen, zorgen zij dat die spraakopdrachten in het vervolg wel goed worden verstaan. Zo worden spraakassistenten beter in het verstaan van dialecten en verschillende manieren van zinsbouw.