Google neemt maatregelen rond het meeluisteren met spraakopdrachten die gebruikers aan Google Assistent geven. Google zal spraakopnames standaard niet opslaan en beschikbaar stellen voor het beluisteren door medewerkers.
Dat opslaan van spraakopnames gebeurde al niet zonder toestemming van de gebruiker, maar Google gaat voortaan beter uitleggen waar gebruikers mee akkoord gaan: fragmenten van hun spraakopdrachten kunnen door mensen beluisterd worden ter verbetering van Google Assistant.
Opnieuw toestemming geven
Gebruikers die al akkoord waren met die optie, krijgen nu opnieuw de vraag of zij hun data nog wel willen delen. Tot gebruikers die optie opnieuw in- of uitschakelen, laat Google hun spraakopnames niet aan medewerkers horen. Audiodata van gebruikers ouder dan een paar maanden die al op de servers van Google opgeslagen staan, worden binnenkort verwijderd.
Daarnaast belooft Google dat de privacy van gebruikers die wel meedoen, beter beschermd zal worden. Het bedrijf stelt dat medewerkers naar zo'n 0,2 procent van alle opdrachten aan de Assistent luisteren. Die opdrachten worden niet in verband gebracht met accounts van gebruikers of andere persoonlijke gegevens.
Ook is een "extra laag privacyfilters" aangebracht in het beoordelingsproces. Systemen van Google proberen dan gevoelige onderdelen uit de audio te verwijderen voordat die bij de menselijke medewerkers terecht komt, zoals het wegfilteren van namen.
Gevoeligheid 'Hé Google'
Binnenkort wordt ook de gevoeligheid van het activatiewoord 'Hé Google' aanpasbaar gemaakt. Nu begint de assistent weleens per ongeluk te luisteren, omdat een ander woord met 'Hé Google' werd verward. Door de gevoeligheid aan te passen, kunnen gebruikers dat verminderen. Ook zullen opnames na verkeerd geïnterpreteerde activaties sneller verwijderd worden.
Ophef
Google neemt deze maatregelen nadat in juli bleek dat het bedrijf meeluisterde met de spraakopdrachten. Korte audiofragmenten werden door werknemers beluisterd om de assistent te verbeteren. Dat gebeurde ook in het Nederlands. Het meeluisteren werd niet duidelijk aan de gebruiker gemeld.
Na ophef stopte Google op 1 augustus tijdelijk met het luisteren naar fragmenten. Apple volgde kort daarna: ook dat bedrijf bleek fragmenten van Siri aan medewerkers te laten horen. Eind augustus bood Apple zijn excuses aan. Siri-opnames worden ook niet meer standaard verzameld.
Afgeluisterd via Siri en Google Assistent:
Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's