Privacywet

'Videodienst TikTok stuurt ongevraagd data naar Facebook'

5 december 2019 om 16:13
Laatste update: 5 december 2019 om 17:03

TikTok zou de privacywet AVG overtreden door gebruikers te volgen en data door te sturen naar Facebook en een ander advertentiebedrijf.

Dat meldt de Duitse krant Süddeutsche Zeitung op basis van een analyse van het dataverkeer van TikTok. Daaruit blijkt dat TikTok van alle gebruikers informatie zoals kijk- en zoekgedrag bijhoudt. Gebruikers zonder account krijgen een nummer toegewezen, en alle beschikbare informatie over hun toestel wordt ook verzameld.

Die gegevens worden doorgestuurd naar Facebook en AppsFlyer. Het bedrijf gebruikt verschillende technieken om te detecteren welk toestel een gebruiker heeft, zoals het tonen van bepaalde afbeeldingen of het afspelen van geluiden. Met die technieken kan een unieke telefoon worden gedetecteerd. Dat is informatie waar normaal gesproken een cookie voor gebruikt zou worden, na toestemming van de gebruiker.

Data niet verwijderen

TikTok vraagt gebruikers niet om toestemming voor het verzamelen en delen van die gegevens. Daarmee is het bedrijf in overtreding van de privacywet AVG. Te meer omdat zowel ByteDance als Facebook niet laten zien wat zij met de data van gebruikers doen en geen mogelijkheid bieden om die data te verwijderen.

In de VS is TikTok inmiddels aangeklaagd door een groep ouders, omdat het bedrijf zonder toestemming data van hun minderjarige kinderen verzamelt en verspreidt. Daarbij draait het om TikTok-voorloper Musical.ly, die gebruikers ook niet informeerde over de dataverzameling. TikTok zegt tegen The Verge met een oplossing te komen.

TikTok onder vuur wegens Chinees moederbedrijf

TikTok ligt verder wereldwijd onder vuur omdat moederbedrijf ByteDance Chinees is. Politici en critici vrezen Chinese dataverzoeken, daarnaast zijn er zorgen over het verwijderen van video's die China voor het hoofd stoten.

Onlangs nog verwijderde TikTok een video van een Amerikaanse tiener, die aandacht vroeg voor de heropvoedingskampen voor Chinese moslims. Het bedrijf plaatste de video later terug en bood zijn excuses aan. Het bedrijf stelt daarnaast dat de Chinese overheid geen invloed over TikTok heeft. Een nog te vormen Amerikaans datateam moet daar op gaan toezien.

Wat is er zo briljant aan TikTok?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's