'Helft van Nederlanders installeert niet direct updates'
De helft van alle Nederlanders stelt het installeren van software-updates uit, of vergeet helemaal om dit te doen.
Dat blijkt uit onderzoek dat Panelwizard uitvoerde in opdracht van staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat), waarbij ruim 1.200 Nederlanders werden ondervraagd.
Hoewel de helft van de Nederlanders de updates niet meteen installeert, weet het merendeel wel wat de risico’s zijn: acht op de tien ondervraagden zegt bewust te zijn dat deze apparaten vatbaar zijn voor hackaanvallen.
"Deze houding geeft criminelen de gelegenheid digitaal bij je in te breken en gegevens te stelen," stelt de staatssecretaris. "Hoewel mensen weten dat slimme apparaten gehackt kunnen worden, gaan zij te vrijblijvend om met updates"
Slimme apparatuur
Bij het onderzoek werd gekeken naar alle apparaten in huis die zijn verbonden met het internet. Daaronder vallen bijvoorbeeld de smart-tv, een slimme thermostaat of een draadloze printer. Ook wifi-lampen en een deurbel met camera komen ter sprake.
Het onderzoek ging vooraf aan de nieuwe overheidscampagne 'Doe je update', waarbij Nederlanders worden opgeroepen sneller beveiligingsupdates te installeren. Op een site staat beschreven hoe je die updates het makkelijkst installeert op je apparatuur.
'Fabrikanten doen weinig'
Tegelijkertijd waarschuwt de Consumentenbond voor de laksheid van fabrikanten, die te weinig zouden doen om beveiligingsgaten in slimme apparaten op tijd te dichten. Onder andere seksspeeltjes, smartwatches voor kinderen en babycamera’s zouden makkelijk te hacken zijn.
Na onderzoek van de consumentenorganisatie belooft Bol.com de Sannce Smart Babyfoon en de Svakom Siime Eye-vibrator uit het assortiment te halen. Op beide bleek makkelijk in te breken te zijn.
Je slaapkamer slim maken met IKEA:
Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's