Eerste indruk: de nieuwe 12 inch MacBook
Is de nieuwe MacBook inderdaad vooral z'n tijd té ver vooruit? Of kan je de flinterdunne laptop ook gerust nu al kopen?
Zoals dat vaak gaat hebben Amerikaanse media hun review over nieuwe gadgets eerder online dan hier in Nederland. Met de nieuwe MacBook was dat niet anders, en de reviews logen er niet om. De laptop werd overal geprezen om zijn dunne ontwerp, maar de prestaties werden eigenlijk unaniem afgefakkeld. De nieuwe MacBook zou veel te langzaam zijn om normaal op te werken, eigenlijk alleen leuk voor wat browsen, mailen en Netflixen.
Snel genoeg
Mijn eigen ervaring is totaal anders. Ik heb de 12 inch Macbook een kleine week gebruikt als totale vervanging van mijn eigen MacBook Pro, een 13 inch retina-exemplaar met i5-processor van eind 2012. Kort gezegd: ik merkte nergens knelpunten.
De 13 inch MacBook Pro onder: dikker en vooral veel groter
Daar wil ik natuurlijk niet mee zeggen dat de nieuwe MacBook met zijn minuscule moederbord en tamme 1.1 GHz Intel Core M-chip een vervanger is voor de MacBook Pro. Dat is het namelijk niet. Maar blijkbaar is de MacBook wél afdoende voor alles dat ik persoonlijk met een laptop doe, en dat is beduidend meer dan een beetje Facebooken.
Eieren voor je geld
Op een gemiddelde werkdag heb ik steevast de volgende apps open staan: Safari, Mail, Kalender, Tweetbot, iTunes/Spotify, rss-lezer Reeder, iA Writer, Slack, iMessage, Telegram, Skype en Pixelmator. Safari heeft dan vaak tien tot twintig tabs open staan, Mail checkt meerdere adressen, Reeder wordt regelmatig verfrist, en de berichtenapps worden allemaal gebruikt.
Dat is allemaal tegelijk geen enkel probleem voor de MacBook. Ik heb geen hapering gezien, en ik tab nogal eens door alle apps die ik gebruik. De paar keer per dag dat ik afbeeldingen bijsnij, bewerk en exporteer hebben ook nergens voor problemen gezorgd. Wat ik daarmee wil zeggen is: ik kon mijn werk een week lang probleemloos doen op een laptop die kleiner en vooral veel lichter is dan mijn eigen exemplaar.
Als ik nu een MacBook zou moeten kopen, en moest kiezen tussen de anderhalve kilo zware en veelzijdige 13 inch MacBook Pro of de lichte maar capabele 12 inch MacBook, zou ik eieren voor mijn geld kiezen: de 12 inch. De voordelen van een extreem dunne, bizar lichte en bovendien bijzonder fraaie laptop zijn voor mij groter dan de voordelen van processorkracht die ik toch niet gebruik.
Het gaat in je tas toch om een MacBook Pro van 1,6 kilo versus de 0,92 kilo van de MacBook, 1,8 centimeter dikte tegen 1,3 centimeter, aflopend tot 30 millimeter.
Tikken en klikken
Want de nieuwe MacBook is echt heel licht en dun. Foto’s zijn niet voldoende, als je de kans hebt moet je 'm in de winkel echt even optillen. De MacBook is de meest laptopperige laptop, met geen grammetje vet teveel. Het bijzonder platte toetsenbord laat geen ruimte voor zijranden, en daaronder speelt de bijzondere Force Touch-trackpad de boventoon.
Dat toetsenbord is zo dun dankzij een nieuw toetsenmechaniek. Huidige MacBooks gebruiken een schaarmechanisme, de nieuwe MacBook een vlindermechanisme. Bij die laatste is de toetsaanslag wat platter, maar wel een stuk gelijkmatiger. Tik je dus op de rand van een toets, wordt die alsnog geheel ingedrukt en schiet je niet door naar de toets ernaast. Daardoor heeft Apple de toetsen wat groter kunnen maken, wat voor een verrassend fijne typervaring zorgt.
Het Force Touch-trackpad is op zijn beurt een verbeterde versie van het superieure trackpad dat al jaren in MacBooks zit. Eigenlijk haalt Apple een truc met je uit: het trackpad zelf is drukgevoelig en beweegt geen millimeter. Toch voelt het gewoon alsof je klikt, dankzij een speciaal soort vibratiemotor. Als je het niet zou weten zou je denken dat de muis klikte als altijd.
Maar de trackpad biedt voordelen. Zo ontbreekt nu het scharnier aan de bovenkant en kan je dus overal even goed drukken. Bovendien kan je instellen hoe hard je moet klikken en hoe hard het trackpad ‘terugklikt’; nog zoiets dat je zelf moet proberen om te beseffen hoe gaaf het is. En omdat je niet echt klikt, kan je met één beweging ook meerdere keren klikken, de Force Click. Daarbij klik je als het ware door, en kan je bijvoorbeeld Quicklook inschakelen, een woord opzoeken, een site previewen en meer.
Is één draadje te weinig?
Nog een manier waarop de MacBook zo dun is: hij heeft maar één ingang, het nieuwe USB-C. Is ook een hoop heisa om geweest, want voor alle apparaten die je wil aansluiten moet je een adaptertje kopen. Bij Apple zijn die peperduur, maar omdat het een open standaard is, worden ze op termijn net zo goedkoop als het gemiddelde huidige usb-snoertje. Het advies is simpel: plug je vaak harde schijven, beeldschermen en andere apparaten in je laptop: neem deze MacBook niet. Gebruik je een MacBook vooral mobiel, en plug je zelden wat in? Dan kan je veilig voor deze laptop kiezen.
Links de MacBook Air, rechts de nieuwe MacBook
Maar red je dat wel met batterijduur? Op zich wel, want Apple heeft met een getrapt batterijontwerp redelijk veel accu in zo'n kleine verpakking gekregen. Met mijn eerder genoemde werkroutine en de schermhelderheid op 100 procent haalde ik dik vijf uur uit de batterij. Met de schermhelderheid wat lager wordt dat wat meer, en met bijvoorbeeld enkel browsen of wat video’s kijken kom je aan de negen uur waar Apple mee adverteert.
Conclusie
Is de nieuwe MacBook zijn tijd inderdaad te ver vooruit, met te karige prestaties, onwerkbaar weinig aansluitingen en een te hoge prijs? Wat mij betreft niet. Natuurlijk, het model van volgend jaar is geheid sneller. En natuurlijk, het instap-model van de 13 inch MacBook Pro biedt veel meer kracht en aansluitingen voor dezelfde 1449 euro die je voor deze MacBook neerlegt.
Maar daar gaat het niet om. Je koopt deze MacBook niet om video mee te monteren, of om games op te spelen. Je koopt deze MacBook als je de dunste en lichtste Mac om al je schoolwerk op te doen, al je kantoorwerk, al je typewerk, je mail, je internet. Dat kost een hele smak geld, maar als je de extra kracht en aansluitingen niet nodig hebt, heb je voor die knaken vandaag de toekomst al in huis. Zonder compromissen.
Bekijk ook onze Uitpakparty van de nieuwe Macbook.