Slimme apps maken slechte foto's straks onmogelijk
Bedrijven en universiteiten werken aan algoritmes die het maken van een slechte foto in de toekomst onmogelijk maken.
We maken meer foto’s dan ooit, maar een flink deel gooien we ook net zo snel weer weg. Diensten als Google Photos kunnen al steeds beter naderhand de mooie van de lelijke foto’s onderscheiden, maar wetenschappers gaan verder. Zo hebben twee onderzoekers van de Canadese University of Waterloo een algoritme ontwikkeld dat moet helpen om de beste selfie te maken. Want wees eerlijk: de eerste poging is eigenlijk zelden meteen goed.
Het algoritme van onderzoekers Qifan Li en Dan Vogel werkt op basis van duizenden beoordelingen die testpersonen aan selfies gaven. Zo heeft het algoritme geleerd aan welke voorwaarden een goede selfie moet voldoen. Wanneer gebruikers vervolgens een selfie willen maken met het systeem van de onderzoekers, krijgen zij tips: hoe ze hun smartphone moeten houden, hoe fel en waar de belichting vandaan moet komen en zelfs het formaat van het hoofd wordt in acht genomen.
Hoe beter de compositie, hoe hoger de score is die de app voor het nemen van de selfie geeft. De onderzoekers willen het algoritme verder verbeteren door aspecten als haarstijl, verschillende typen lach en zelfs kleding mee te nemen in de in de beoordeling. Nu al worden selfies genomen met het algoritme 26 procent beter beoordeeld dan de gemiddelde selfie.
Live beeldbewerking
Ook Google en Amerikaanse technische universiteit MIT werken aan een systeem voor betere foto’s. Het neurale netwerk waar zij aan werken kan fotobewerkingen al tonen voordat een foto is gemaakt. Zo ziet zelfs een amateurfotograaf al meteen of de foto de moeite waard is om te maken. Ook dit algoritme moest eerst worden getraind, en kreeg daarvoor vijfduizend foto’s te zien die door professionele fotografen zijn bewerkt. Zo kreeg het neurale netwerk een een idee van welke beeldbewerkingen de juiste zijn.
Een dergelijk systeem gebruikt normaal gesproken erg veel geheugen, omdat de volledige bibliotheek van duizenden voorbeeldfoto’s steeds wordt geraadpleegd. Het is Google en MIT echter gelukt om vergelijkbare resultaten te krijgen met voorbeeld foto’s met veel lagere resolutie: slechts 100 MB in totaal. Daardoor werkt het systeem sneller, neemt het minder ruimte in en kan het in de nabije toekomst daadwerkelijk worden ingezet in smartphones en camera’s.