Brainstormen in een insect op rupsbanden

Brainstormen in een insect op rupsbanden
18 september 2013 om 06:40
Laatste update: 28 april 2018 om 09:55

Ooit stonden in de hangar op voormalige vliegbasis Soesterberg F15's klaar om uit te vliegen. Nu is het het thuis van Secret Operation 610.

Als met veel lawaai de deuren van Shelter 610 opengaan, rijdt een monsterlijk zwart gevaarte traag naar buiten. Secret Operation 610 is een zwart stalen insect met twee enorme vleugels. Vliegen kan hij echter niet. Het gevaarte rolt tergend langzaam op twee rupsbanden vooruit op weg naar niets.

"Sommige mensen zien er een stealth bomber uit de Koude Oorlog in, anderen associëren het met Star Wars", zegt architect Ronald Rietveld tegen de Volkskrant. Wat ziet hij er zelf in? Leegstandgoeroe's Erik en Ronald Rietveld maakten met Frank Havermans (we schreven laatst over zijn buitenaardse lamp) vooral een vehikel om de omgang met leegstaand erfgoed ter discussie te stellen. Als je zo tergend langzaam over een haast oneindige landingsbaan beweegt, geeft dat ruim de tijd voor contemplatie. Wat is er allemaal op deze militaire basis gebeurd? Wat kan hier op deze 380 hectare natuur en 4 kilometer breed asfalt nog gaan gebeuren?

"Herbestemmen is soms te traag en te duur. Je kunt beter op een innovatieve manier tijdelijk gebruik maken van dit soort cultuurhistorische monumenten. Dat willen we met dit insect op rupsbanden laten zien." Vooralsnog gaan najaar 2014 de hekken van de vliegbasis Soesterberg definitief open. Munitiedepots, shelters, bunkers en landingsbaan blijven behouden en er wordt ruimte gemaakt voor wonen. Een belangrijke trekker wordt het Nationaal Militair Museum.

De mobiele is sculptuur te huren. Zo ontwikkelen studenten Lucht- en ruimtevaarttechniek van de TU Delft in het object met twaalf zitplaatsen een programma voor het innovatieve vliegen van de 21e eeuw: 'no noise, no carbon, just fly.'

Wie Secret Operation 610 zelf wil ervaren, kan nog tot 22 september naar Festival De Basis, waar het gevaarte de openingsstunt vormde.

Lees meer over:

Deel via