© PPPL

Deze doorbraak lost belangrijk probleem van kernfusie op

Deze doorbraak lost belangrijk probleem van kernfusie op

20 november 2024 om 20:09

Wetenschappers van het Princeton Plasma Physics Laboratory (PPPL) hebben een opvallende stap vooruit gezet in kernfusieonderzoek. Ze ontdekten dat een eenvoudige aanpassing in de samenstelling van de brandstof een enorme impact heeft op de efficiëntie van fusieprocessen.

Kernfusie, het proces dat de zon aandrijft, wordt door veel ingenieurs gezien als de ultieme energiebron: het is schoon, krachtig, veilig en zonder CO2-uitstoot. Tot nu toe is het echter lastig gebleken om dit proces op aarde na te bootsen. Een van de vele uitdagingen is de nood aan tritium, een radioactieve waterstofisotoop die op aarde enorm zeldzaam is.

De nieuwe aanpak van het PPPL-team richt zich op het verminderen van tritium in de brandstofmix door gebruik te maken van een techniek genaamd spinpolarisatie. Hierbij worden de atomen in de brandstof uitgelijnd, wat de kans vergroot dat ze samensmelten tot helium.

Tien keer minder tritium

Volgens computermodellen kan deze techniek de efficiëntie van het gebruik van tritium drastisch verbeteren, waardoor er tot tien keer minder nodig is. Dat biedt niet alleen praktische voordelen, zoals kleinere en eenvoudiger te bouwen reactoren, maar vermindert ook de risico’s rond de opslag en het transport van tritium.

Nog een belangrijk feitje is dat er op aarde slechts zo’n 25 kilogram tritium voorhanden is. Hoewel de stof wel ‘gekweekt’ kan worden in nucleaire reactoren, telt letterlijk elke gram zodra kernfusie commercieel interessant wordt.

De ontdekking brengt kernfusie een stap dichter bij grootschalige toepassing. Het gaat nog jaren of wellicht zelfs decennia duren voordat deze technologie op grote schaal beschikbaar is, maar met elke doorbraak komt de technologie weer ietsje dichterbij.

Lees meer nieuws over energie en blijf op de hoogte met onze vernieuwde Bright-app.