Eerste indruk: Blendle

Eerste indruk: Blendle
10 maart 2014 om 16:13
Laatste update: 28 april 2018 om 06:49

Nu de testgroep van Blendle groeit, is het tijd voor een eerste indruk van deze veelbelovende 'iTunes van de journalistiek'.

Lovende woorden over Blendle doen al de ronde: Blendle gaat de journalistiek redden en zorgen dat mensen weer betalen voor kwaliteitsartikelen. In deze crisistijd voor kranten en tijdschriften (minder advertentie-inkomsten, minder abonnees) moeten uitgevers iets nieuws verzinnen. Blendle zou een oplossing kunnen zijn.

Ruim 14 duizend mensen staan in de digitale wachtrij om toe te treden tot Blendle. Mondjesmaat worden lezers toegelaten. Ook wij zijn binnen en hebben een tijdje met Blendle kunnen spelen.

blendle

Wat is het?

Blendle is een nieuwe, digitale kiosk, waar je in plaats van volledige tijdschriften en kranten alleen de artikelen koopt die je wil lezen. Zo kun je uit de Volkskrant kiezen om alleen de column van Bert Wagendorp aanschaffen en uit NRC Next bijvoorbeeld die van Marcel van Roosmalen. Je leest alleen nog stukken die jij wil lezen.

Nog interessanter wordt het wanneer je weet dat Blendle eveneens een sociaal platform is. Je kunt mensen volgen en zien wat zij lezen. Zij prijzen artikelen aan die volgens hen de moeite waard zijn en dat kun je zelf ook doen, inclusief een voetnoot van jezelf waarom iedereen het moet lezen. Kranten en tijdschriften lezen wordt op die manier veel persoonlijker.

Wat kost het?

Voor elk artikel betaal je een losse prijs. Blendle is geen 'all you can read'-abonnement waar je onbeperkt stukken leest voor een vast bedrag per maand. Vandaar de vergelijking met iTunes. De prijs van artikelen onderling verschilt, afhankelijk van welke krant en wat voor tekst.

Voor een artikel betaal je tussen de 10 cent en de 25 cent. Voor lange verhalen in tijdschriften betaal je misschien meer. Volgens Blendle moet je ongeveer denken aan 20 cent voor een kort stuk en 80 cent voor een extreem lang stuk. Zelfs het colofon is te koop.

Hoe werkt het?

Open je Blendle, dan zie je meteen een tijdlijn, waar artikelen op een rij staan die vrienden aanraden. Soms staat er een klein stukje tekst bij van de gebruiker (in maximaal 140 tekens). Ben je benieuwd, dan kun je de tekst kopen en lezen. Dat werkt supersimpel met één klik.

In het begin schrik je van het gemak: dan heb je uit nieuwsgierigheid ineens 25 cent uitgegeven. Klik je het artikel in paniek weg, dan maakt Blendle je aankoop ongedaan. In een venster valt dan te lezen: "Je hebt dit artikel zo snel gesloten dat je het niet gelezen kunt hebben. Dan hoef je er natuurlijk niet voor te betalen." Lees je het artikel wel, maar valt het tegen, kun je je geld aan het eind terugvragen.

blendle

Via het hoofdmenu kun je kijken welke artikelen trending zijn en wat realtime wordt gedeeld. Natuurlijk is het eveneens mogelijk door kranten en tijdschriften te bladeren. De grootste kranten zoals NRC, de Volkskrant en De Telegraaf staan al in de bèta, qua tijdschriften valt het aanbod nog wat tegen. Bij de uiteindelijke lancering komt dat wel goed, want de grootste uitgeverijen zijn inmiddels aangesloten bij Blendle.

Klik je een krant of tijdschrift aan, zie je verkleinde pdfjes van de pagina's. Vervolgens kies je op basis van een kop die aanspreekt een artikel om te lezen. Kanttekening daarbij is wel dat vooral bij kleinere stukjes de koppen nauwelijks leesbaar zijn. Niet alles nodigt daardoor uit tot lezen.

Op welke platformen werkt het?

Blendle draait in je browser en dat heeft voordelen. Eén daarvan is volgens Blendle dat artikelen daardoor goedkoper zijn (70 procent van de inkomsten gaan overigens naar de uitgever, de rest naar Blendle). Een ander voordeel is dat de dienst op alle smartphones, tablets en laptops/pc's werkt.

Op tablet en pc is de layout van Blendle overigens even wennen. Scrollen gaat van links naar rechts. Dat werkt tijdens het lezen overigens wel prettig, want je bent niet oneindig naar beneden aan het scrollen. In plaats daarvan schuif je steeds een blokje op. Wat klungelig werkt het wanneer je je volgers wil bekijken, want er passen er steeds maar een paar tegelijk op je scherm. Dat zou efficiënter kunnen.

Op smartphone werkt Blendle vooralsnog verticaal. Je merkt wel meteen dat Blendle het best tot zijn recht komt op tablet of pc. Op je smartphone is alles wat kriegelig, zeker als je door een krant bladert op zoek naar een artikel. Overigens waarschuwt Blendle zelf al dat de mobiele site nog niet geoptimaliseerd is.

Is het wat?
Hoewel Blendle nog in bèta zit en daardoor niet compleet is, is de dienst nu al veelbelovend. Aankopen doen werkt intuïtief en lekker simpel. Even klikken en lezen maar. Per artikel geef je steeds een klein bedrag uit, maar afhankelijk van hoeveel je per dag leest kan het stiekem aardig aantikken. Een volledige krant als digitale pdf kost over het algemeen 79 cent. Dan heb je meer artikelen dan wanneer je dat geld op Blendle uitgeeft.

Verslind je kranten en bladen echter niet van voor naar achter, maar wil je alleen de voor jou interessante stukken lezen, dan is Blendle toch een aantrekkelijke optie. Je stelt als het ware zelf je dagblad samen. Daarnaast wordt dankzij het sociale aspect samen kranten en tijdschriften lezen weer leuk. Je leest sneller iets wat je anders niet eens zou tegenkomen. En je steunt de journalistiek ook meteen.

Vanaf april gaat Blendle open voor iedereen in Nederland. Volgens Alexander Klöpping - die Blendle samen met Marten Blankesteijn oprichtte - volgen daarna ook andere landen.

Een alternatief voor Blendle is trouwens eLinea, dat we eerder vergeleken met Spotify vanwege het 'all you can read'-abonnement van 10 euro per maand.

Lees meer over:

Deel via