Eerste indruk: Nokia Lumia 1020
Deze camerasmartphone heeft een lumineuze manier van inzoomen. Van de 41 megapixelfoto's kies je de beste uitsnede en slaat 'm als 5 megapixel op.
Over de fantastische snelheid, grote rekencapaciteit, lange accuduur en andere superieure technische eigenschapppen van de sinds woensdag verkrijgbare Nokia Lumia 1020 kun je tientallen blogs schrijven. Dat hebben we eerder al gedaan. Deze review geeft een eerste indruk van het gebruik van de telefoon/tablet/camera waarin we ingaan op of hij voor jou wat kan betekenen.
Eigenwijs design
Hippe vogels zeggen nokkieja tientwintig, en een beetje flair is eigenlijk wel terecht. Wat direct opvalt is de strakke unibody, het grote zwarte oog en zijn eigenwijze opwippen als je hem op dat uitstekende oog op tafel legt. Nokia zet naast het maken van de beste camerasmartphone en goede navigatie ook sterk in op design. Op mij werkt het. Ik werd direct hebberig van dit matgele (ook in matzwart en wit verkrijgbaar) eenogige monster. Het is lang geleden dat een telefoontje dat voor elkaar kreeg.
Er valt ook weer wat nieuws te ontdekken, hoewel je niet een zondag met de gebruiksaanwijzing op de bank hoeft. Ik denk terug aan de allereerste iPhone (daarna vond ik het meer van hetzelfde) en ook een beetje aan de stoere gele Sony sportwalkman waarmee je de grijze massa van compacte zwarte walkmans ahterliet.
Legogeel?Citroengeel? Matgeel?
De achterkant is de nieuwe voorkant. Met zijn zwarte oog lijkt de Nokia Lumia 1020 meer op een camera, maar dan wel een hele platte.
Eigenwijs opwippend vanwege de uitstekende lens
Met een 4,5 inch scherm is hij groot. Al fietsend moet ik mijn duim behoorlijk oprekken om in een Whatsappje de letter Q te kunnen bereiken. Klein is fijn, maar groot is mooi. Het is voor het eerst dat ik een filmpje kijk zonder dat ik telkens denk dat ik eigenlijk groter beeld zou willen hebben. Voor mailtjes schakel ik voor het eerst over op twee duimen tegelijk in plaats van het toestel in één hand te nemen. Ook hier heb ik als ik een langere tekst wil typen niet meer de neiging dat prutschermpje weg te leggen en een tablet of laptop te pakken. Even wennen: als hij op tafel ligt en je scrollt, dan wil hij een beetje om dat oog waarop hij ligt gaan draaien. Dat vergt even aanpassen van je vingerbewegingen.
Maar dat gigascherm is er niet om de concurrentie met een tablet aan te gaan. Nokia gaf de 1020 een groot scherm omdat het de beste camerasmartphone ter wereld is. Zo kun je zonder dat je je toestel uit handen moet geven die beste foto's samen bekijken. Op het scherm bedien je ook de sluitertijd, witbalans, iso en andere professionele mogelijkheden. Je ziet daarbij direct in beeld wat het effect van je keuze is, zodat je er eigenlijk weinig verstand van hoeft te hebben om toch een professionele foto te maken.
De mogelijkheden van een spiegelreflexcamera terwijl je direct het effect ervan op je scherm ziet.
Zoom opnieuw uitgevonden
Waarom je met de 41 megapixelcamera op zijn minst heel erg goede foto's maakt zit zo. Stel er gebeurt iets bijzonders, dan klik je snel af zodat je het moment te pakken hebt. Zodra je de 41 megapixelfoto in beeld hebt, zoom je in, verschuif je of draai je totdat je de uitsnede hebt die je mooi vindt. Die foto wordt dan zonder verlies als een 5 megapixelfoto opgeslagen die je 1 mb kost om naar je social media te versturen.
Zo heb je zeker de actie te pakken en is digitaal inzoomen niet langer een verboden gebied waar je alleen maar scherpte verliest. Je kan op de foto zelfs meer zien dan je met je blote oog live had kunnen zien. Bijzonder is dat het ook andersom kan. Stel je dat je een ingezoomde foto hebt gemaakt. Dan onthoudt de smartphone ook het uitgezoomde beeld, zodat je na het afdrukken zelfs op iets kunt inzoomen dat eigenlijk buiten beeld was. Nokia noemt het de 'zoom opnieuw uitgevonden'.
Heb je 41 megapixels nodig?
En waarom wil je 41 megapixels hebben? Omdat er niet alleen op vakantie als je je sjieke camera mee hebt dingen gebeuren die je af wil drukken om aan de muur te hangen. Omdat je niet bezig wil zijn met inzoomen terwijl het memorabele moment voorbij gaat. Omdat je in de praktijk eerder in de trein op je smartphone dan op je computer je mooiste foto's nabewerkt.
Met zijn allen maken we 1,5 miljard foto's per dag waarvan we er 600 miljoen uploaden. Van al die fotografen gebruikt 60 procent zijn smartphone als camera. Van al die foto's nemen we 60 procent bij belabberd licht. Dus lijkt het niet meer dan logisch om een smartphone te kopen die zo goed fotografeert als een serieuze camera.
Kopen, of toch niet?
Wie voor 699 euro deze Nokia Lumia 1020 koopt, kiest ook voor Windows Phone. Dat is een keus voor een intuïtief, esthetisch, helder en totaal digitaal besturingssysteem dat ik iedereen die van mooi houdt en die niet de nieuwste apps hoeft te hebben, kan aanraden. Waarom kun je hier lezen.
Naast een camera die kan bellen krijg je ook een navigatiesysteem inclusief offline bruikbare kaarten van de hele wereld. Deze telefoon gaat met mij mee op vakantie naar Dubai. Ik heb er direct maar een case met draadloos opladen (die krijgen jullie bij aankoop gratis), een draadloze oplader en een extra externe batterij bij gekocht want ik verwacht hier nog lang gebruik van te maken. De Garmin en Canon blijven thuis in de la.
De grip cover met ingebouwde extra accu en cameraknop voor bediening met één hand maakt van je Nokia een nog echtere camera.
Staat netjes op je bureau en geen gepiel met mini-usb: een draadloze oplaadschijf. Is er ook als FatBoy slaapmatje.