Eerste indruk: Nokia Lumia 800
Naar eigen zeggen de eerste echte Windows Phone. Erwin, al jaren iPhone-gebruiker, is onder de indruk.
De ontlading tijdens Nokia World in Londen vorige week was voel- en hoorbaar. Tijdens de centrale presentaties schreeuwde men het uit: 'This phone is… AWESOME!' Nokia moest ook van ver komen. Het heeft de afgelopen jaren op vrijwel alle fronten zijn leiderspositie verloren; ze zijn alleen nog de grootste maker van dumbphones. Apple en Android stelen de show. Dat kwam hard aan in Finland.
Na winstwaarschuwingen, gedwongen ontslagen en een nieuwe ceo, Stephen Elop, werd begin dit jaar de koers radicaal omgegooid. Nokia liet zijn besturingssysteem Symbian, dat de slag om de smartphone heeft verloren, tot groot verdriet van veel medewerkers en gebruikers vallen en ging met Microsoft in zee. Elop heeft daarna niet meer teruggekeken. Waar Nokia normaliter anderhalf jaar doet over een nieuwe productlijn is Nokia Lumia, uitgerust met Windows Phone, binnen zes maanden ontwikkeld. Een knappe prestatie op zich.
Vlaggenschip van de Lumia lijn is de 800. Ik heb er sinds gisteren één in gebruik en ben onder de indruk. Het toestel heeft dezelfde body als de Nokia N9 maar dan met een vaste knop voor de camera. Het materiaal is van mat plastic, polycarbonaat om precies te zijn, maar voelt verre van goedkoop. Het ontwerp is solide, duurzaam, naadloos (je kunt niet bij de batterij) en komt in de kleuren zwart, cyaan en magenta. Alle knoppen zitten aan de rechterzijkant: harder, zachter, aan/uit/slaap en camera. Bovenop zit een standaard headphonejack, onder een klepje (dat goed sluit) de micro-usb port en onder een schuifklepje ernaast zit de houder voor je micro-simkaart. Terug, home en zoeken zijn soft keys onderaan het scherm.
Dat scherm van de Lumia 800 is een verhaal apart. Ik ben al best verwend met het retina-display van de iPhone 4S maar man, wat is dit een schoonheid. Het amoled-scherm (met capacitive touchscreen) is 3,7 inch groot (480x800 pixels) met gebogen randen en gebruikt een technologie genaamd ClearBlack. Ik had geen betere naam kunnen verzinnen, want het scherm is zowel heerlijk helder als prachtig pikzwart. Ik kan er uren naar turen.
De camera is zoals we van Nokia gewend zijn van hoog niveau: een Carl-Zeiss lens met 8 mp. De flitser is wat fanatiek naar mijn idee, maar de overige camerafeatures zijn prima en staan grotendeels op automatisch. Houden zo. Video gaat op 720p a 30 frames per seconde.
Ik moet zeggen dat ik ook tamelijk gecharmeerd ben van Windows Phone versie 7.5, bijgenaamd Mango. Ik heb de vorige versie nooit intensief gebruikt. Het was nog niet ver genoeg naar mijn smaak. Mango daarentegen raakt aardig compleet. De mobiele versie van IE 9 werkt als een zonnetje en zoomt in en uit alsof ze het zelf bedacht hebben. People Hub zit aardig in elkaar. De Marketplace is nog niet zo gevuld als bij Apple of Android, verre van zelfs, maar de usual suspects (Buienradar, Nu, NOS Teletekst) zijn alvast van de partij. Microsoft heeft met Windows Live (Hotmail, Xbox Live) en Outlook (Exchange en Office 365) in Windows Phone echter diverse troefkaarten in handen. Ik geniet vooral van de details in de interface. Hoe je bovenaan het scherm alleen de tijd ziet. Een bereikicoontje verschijnt pas als je gaat bellen, wifi alleen bij inloggen. Clean en simpel, fijn.
Nokia is niet de enige telefoonfabrikant die toestellen voor Windows Phone maakt en dus zoekt Nokia zijn toegevoegde waarde om te beginnen in twee diensten: Nokia Rijden en Nokia Muziek. De eerste is gratis voice-assisted navigatie, desgewenst in 3D. Geen proefrit mee gemaakt maar ziet er op het eerste oog vrij compleet uit. Handig is dat je kaarten, van Nederland en België bijvoorbeeld, van te voren thuis via wifi op je telefoon downloadt. Aardig aan Nokia Muziek zijn de Mix Radio afspeellijsten die je gratis kunt streamen.
Waarmee ik bij het enige zwake punt aankom dat ik heb kunnen vinden: sommige features zijn dubbelop. Zowel Windows Phone als Nokia bieden muziek aan, de eerste via Zune. Ze bieden ook beide apps aan: Windows heeft de Marketplace maar Nokia maakt ook zijn eigen selectie met tips. Niet vervelend, wel verwarrend. Alles bij elkaar beschouwd vind ik Nokia's Windows Phone debuut sterk. Nokia is terug en doet weer mee. Voorlopig zit er niet meer in dan een derde plaats, achter Apple en Android, maar het staat in elk geval weer op het toneel.
Op de lange termijn kan het nog wel eens spannend worden. Pionier Apple vaart lekker zijn eigen koers en is de lieveling van het publiek en onder developers. Android duikt met jan en alleman in bed en is derhalve ook uitermate populair. En Windows Phone kan leunen op miljoenen desktopgebruikers en gamers die het waarschijnlijk toch wel fijn zullen vinden dat ze hun vertrouwde Office of Xbox Live kunnen koppelen. Dat zal des te meer gelden voor de mensen die nog geen smartphone hebben en vroeg of laat alsnog de overstap van dumb- naar smartphone maken. De mobiele strijd is nog niet beslist.
Zelf zit ik diepgeworteld in het Apple ecosysteem, maar heb wel Nokia's nieuwe peppy ringtone op m'n iPhone gezet. De ringtone is trouwens een bewerking van het nummer Garden van Totally Enormous Extinct Dinosaurs. De Nokia Lumia 800 is verkrijgbaar vanaf 17 november voor 500 euro (adviesprijs zonder subsidie).