Eerste indruk: T-Mobile G1
Google's eerste telefoon is eind deze maand beschikbaar bij T-Mobile. Volgens Erwin is de G1 de beste telefoon sinds de iPhone.
De T-Mobile G1 is de eerste mobiele telefoon die draait op Google's mobiele platform Android. T-Mobile gaf tijdens een bijeenkomst voor developers gisteren in Amsterdam een preview aan de pers van het toestel dat is gemaakt door HTC. De G1 is naar verluidt eind januari in Nederland beschikbaar, exclusief bij T-Mobile en met simlock. Prijzen en abonnementen worden 19 januari bekend gemaakt in Hamburg. Na de iPhone 3G heeft T-Mobile weer een hit te pakken.
De G1 voelt zwaarder dan ik had verwacht afgaande op de foto's en video's die sinds de introductie in de VS en het VK op het web staan. Maar niet te zwaar. Minder goedkoop ook dan ik had verwacht, al zit er een beetje speling in het naar rechts schuifbare scherm dat het qwerty-toetsenbord tevoorschijn brengt. Het formaat is wat lang. Dat komt door de ruimte onder het scherm voor de vaste knoppen (menu met daaronder naast elkaar bellen, home, back, ophangen/standby) en een trackball, die wel duurzaam aanvoelt. Dit onderste stuk is wat naar voren geknikt en ziet er niet zo slick uit maar ligt wel fijn in de hand voor bediening met één duim. De G1 is dubbel zo dik als een iPhone, maar dat is niet perse slechter. Het scherm van de G1 is iets kleiner in de hoogte en breedte dan dat van een iPhone maar voldoet prima, ook qua helderheid en resolutie. De behuizing is helaas van plastic.
Belangrijker is hoe het touchscreen reageert en of de bediening intuïtief is. Ik moet zeggen: de G1 evenaart hierin de iPhone waar andere zogeheten iPhone killers jammerlijk faalden. De reactiesnelheid is goed, de wisselwerking tussen touch- en knopbediening zit na enige gewenning goed in elkaar en de notificatiebalk bovenin het homescreen is een aardig alternatief op de getalletjes bij de iconen in het iPhone OS.
Voor tekstinvoer heb je op de G1 altijd het toetsenbord onder het scherm nodig, er is geen soft keyboard zoals op de iPhone. Dat is zowel een voor- als een nadeel. De tekstinvoer gaat met het qwerty-toetsenbordje altijd prettiger dan met een soft keyboard. Je moet echter wel altijd je scherm opzij schuiven zodra je iets moet invoeren. Het toetsenbord is trouwens uitstekend, de toetsjes zijn niet te klein. (Er is naar verluidt een Android-toestel onderweg, de G2, zonder qwerty-toetsenbord.)
Je hebt drie homescreens. Je kunt er shortcuts naar programma's aan toevoegen naar believen, evenals widgets (Google searchbox, een fotolijstje en een analoge klok) en je kunt de wallpaper wijzigen. Drie homescreens voor shortcuts zijn voor de gemiddelde gebruiker voldoende volgens mij, te meer omdat je onderin beeld ook altijd een shortcut ziet naar een overzicht van al je programma's. Dubbele navigatie dus, altijd fijn.
Android biedt net als de iPhone een App Store, hier Market geheten, waar je extra programmaatjes kunt downloaden voor je G1. Buienradar is al van de partij en je vindt er ook apps voor Facebook, Twitter, Last.fm, RSS readers en zelfs al de blijkbaar onvermijdelijke scheetjes-apps. Je treft echter weinig games en ik kon nog geen Flickr uploader vinden (wel voor Picasa van Google). Alle apps zijn vooralsnog gratis. Een hele mooie is SkyMap die gebruik maakt van het kompas (!) in de G1 en je toont naar welke sterren je kijkt.
De G1 is helemaal 3G (inclusief HSDPA), heeft gps, Bluetooth en wifi. De camera schiet 3 megapixel foto's, doet niet aan video, heeft geen flits en een trage autofocus. Daardoor duurt het lang voordat een foto ook daadwerkelijk is genomen. Te lang wat mij betreft. Er zit een muziekspeler op de G1 maar bijvoorbeeld geen standaard koptelefoonjack. Je kunt wel de meegeleverde koptelefoon slash headset aansluiten via een mini-usb poort onderop het toestel. Het interne geheugen van de G1 is slechts 1 gb, maar er kan een SD-kaartje in voor uitbreiding. Aanvulling: De batterij houdt het net als bij de iPhone 3G net een dag vol.
Als je de G1 voor het eerst aanzet wordt om je Google-account gevraagd. Vul je die in, dan wordt meteen de data van je Gmail, Google Reader en Calendar opgehaald en daarna automatisch gesynchroniseerd. Kind kan de was doen. Je kunt ook een 'vreemd' e-mailadres instellen, maar het is duidelijk dat Android is ingericht op Google. Omdat bij Google alles online gebeurt is het eigenlijk niet meer nodig de G1 met je computer te synchroniseren. Als je de G1 aansluit herkent de computer 'm gewoon als externe drive en kun je bijvoorbeeld eenvoudig je foto's opzoeken. Dat maakt de G1 eigenlijk de eerste pure internettelefoon. Of web 2.0 telefoon als je wilt.
De vergelijking met de iPhone 3G dringt zich al snel op. Ik vind de G1 de beste telefoon, smartphone, of touchfoon, kies maar welke je wilt, sinds de iPhone. Veel beter dan de Blackberry Storm bijvoorbeeld, en door Android veel beter dan touchscreentelefoons die op Windows Mobile draaien. Dat laatste platform is hard aan een nieuwe versie toe die van grond af aan is ontwikkeld voor de nieuwe generatie smartphones (met een touchscreen). Er is een nieuwe versie van Windows Mobile onderweg die dat belooft, maar Microsoft heeft met de komst van Android weer eens het nakijken.
De G1 is niet moeders mooiste en verliest het op looks en de geliktheid waarmee de telefoon werkt van de iPhone. Google Android is gemaakt door nerds, niet door designers. Maar Android is in tegenstelling tot het iPhone OS helemaal ingericht op (mobiel) internet én is open source. Dat laatste betekent dat diverse telefoonfabrikanten van het platform gebruik kunnen maken. Dat gaan ze ook grif doen. LG, Samsung en Sony Ericsson hebben al toestellen aangekondigd die op Android zullen draaien. Microsoft en Nokia (namens Symbian) hebben gezegd niet onder de indruk te zijn, maar ze worden voorbijgestreefd waar ze bij staan. Eerst door de iPhone en nu door Android. Apple bracht het touchscreen en zette de deur open naar mobiel internet. Google haalt de deur nu simpelweg uit z'n sponningen: er is geen deur meer, mobiel is internet geworden.
Apple blijft voorlopig een speler van betekenis omdat de iPhone een magisch mooi toestel is. De iPhone is bovendien een iPod-vervanger en dat is de G1 duidelijk niet. Bij Apple is bovendien de hard- en software beter geintegreerd, zoals met de iTunes Store en de App Store op je iPhone en iTunes op je computer (en daarmee een betalingssysteem). Maar Google is daar met Android niet ver vandaan. En als bijvoorbeeld Sony Ericsson, dat doorgaans goede en aantrekkelijke toestellen maakt, een knap Android toestel op de markt brengt, dan kan het nog een spannend mobiel jaar worden.