Eerste indruk: Pebble Time Round, elegante smartwatch
Smartwatches zijn vaak dikke opvallende horloges; geen wonder dat je ze nog niet overal in het straatbeeld ziet. Pebble toont met de Time Round aan dat een slim horloge ook heel mooi kan zijn.
De eerste Pebble was een dik plastic horloge. Dat maakte de honderdduizenden kopers in 2012 niets uit: zij wilden allemaal een slim horloge. Je kon er niet alleen de tijd op zien, maar ook al je notificaties. Of een ander muziekje bij Spotify op zetten, of even je agenda checken. Het sprak tot de verbeelding. De Pebble is dan ook de gadget die het slimme horloge populair heeft gemaakt.
Maar populair is een relatief begrip. De markt voor smartwatches is overvol met allerlei slimme horloges, terwijl de Nederlandse consument het vooralsnog even aan kijkt. Smartwatches gaan nog niet als hete broodjes over de toonbank en dat komt door twee dingen. Allereerst zijn smartwatches vaak lelijk. Ten tweede zijn fabrikanten nog druk op zoek naar hoe je zo'n schermpje om je pols nuttig in kunt zetten.
Rond, dun en elegant
Op het eerste punt, het design, maakt Pebble flinke sprongen. De nieuwe Time Round zou wel eens de smartwatch kunnen zijn die zelfs vrouwen mooi vinden. Hij is rond, dun en elegant en kan met een dun bandje worden gedragen. Zelfs om een dunne pols staat de Time Round chique. Een grote verandering ten opzichte van de originele Pebble.
<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{"image_style":"liggend","image_link":""}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="2b970977-6fc6-428a-9d1a-6363461eafc2"></drupal-entity>
Pebble houdt opnieuw vast aan de vier-knoppen-besturing: een powerknop aan de linker zijkant en drie knoppen aan de rechterkant. Met de drie knoppen kun je door het menu scrollen en opties selecteren. De Time Round beschikt, net als de vorige slimme horloges van Pebble, over een e-ink-scherm. Dit kleurenscherm staat altijd aan, verbruikt weinig energie en is zelfs in direct zonlicht goed te lezen.
De dunne roestvrijstalen behuizing (7,5 millimeter, 28 gram) van de Time Round zorgt er wel voor dat de accu een stuk kleiner is dan in vorige modellen. Hierdoor houdt het horloge het maximaal één dag uit op een acculading. Het voordeel is dat de accu binnen vijftien minuten weer is opgeladen. Om hem op te laden, moet je wel een aparte kabel gebruiken. Die kun je nogal snel vergeten, dus let daarop.
<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{"image_style":"liggend","image_link":""}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="7147b2ae-4fe4-4d7f-a361-b42585de6096"></drupal-entity>
Software werkt vaak prima (mits je Android gebruikt)
Dan het tweede punt: de software. Daar valt nog wel wat over te klagen. Want terwijl de designs van slimme horloges in rap tempo worden verbeterd, is de software bij geen enkele smartwatch écht gebruiksvriendelijk. Googles Android Wear en de Apples Watch OS laten veel te wensen over. Pebble is eigenlijk het enige bedrijf dat software maakt die in veel gevallen prima werkt - zolang je een Android-toestel hebt.
Android is een open platform, waardoor Pebble meer mogelijkheden biedt. Denk aan een reactie op een WhatsApp'je of e-mail. Als je een iPhone hebt, werkt de Time Round vooral als een doorgeefluik van notificaties. Dat kan heel handig zijn, want je hoeft niet meer je telefoon uit je broekzak te halen als je een trilling voelt. Aan de andere kant kan het ook veel stress opleveren, omdat een smartwatch in tegenstelling tot een smartphone veel meer in-your-face is.
<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{"image_style":"liggend","image_link":""}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="e78baca1-1115-4ca2-8f10-fc936c8417c5"></drupal-entity>
De software van Pebble bestaat uit een tijdlijn die fijn werkt. Met de knoppen aan de rechter kant kun je door je afspraken en aankomende evenementen bladeren. Of je koppelt een snelkoppeling aan de muziekbediening, om vanaf je pols snel een volgend nummer af te spelen. Een andere optie is om de stappenteller prominent naar voren te halen, zodat je weet hoe actief je op een dag bent geweest.
Met één ding steekt Pebble met kop en schouders boven de rest uit: de software werkt snel en zonder haperingen. Hoewel het navigeren door alle opties nog wat ervaring vergt, crasht de software niet en reageert het altijd op de knoppen die je indrukt. Dat is bij smartwatches wel eens anders geweest, zoals de Apple Watch of Android Wear-horloges.
<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{"image_style":"liggend","image_link":""}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="54046344-153d-4f5d-9006-4ea62e3d13e5"></drupal-entity>
Een extra schermpje voor je schermpje
De Time Round van Pebble is een knappe poging om de smartwatch voor het eerst elegant te maken. De enthousiaste reacties van zowel vrouwen als mannen doen vermoeden dat de écht mooie smartwatch heel dichtbij is. De software voelt, vooral als je een iPhone gebruikt, hier en daar nog wel een beetje beperkt aan. Gelukkig zijn er heel veel designs voor klokjes waarmee je elke dag weer een 'nieuw' horloge kunt dragen.
Hoe je het ook wendt of keert: de smartwatch is voorlopig nog een schermpje waarop notificaties van je andere schermpje worden getoond. Dat kun je of heel fijn vinden, of heel vervelend. Behoor je tot de eerste groep? Dan is een Pebble-horloge de beste smartwatch die je op dit moment kunt kopen. De Time Round van 199 dollar is voor mensen die voor het ronde design vallen, de rest kan beter de normale Pebble Time aanschaffen. Die is 50 dollar goedkoper en gaat in plaats van een dag, een week op een acculading mee.