Review Samsung Galaxy S7: net niet perfect

Review Samsung Galaxy S7: net niet perfect
8 maart 2016 om 18:31
Laatste update: 27 april 2018 om 08:08

De Galaxy S7 is op meerdere punten beter dan de S6, maar het is ook weer net niet de perfecte smartphone die het had kunnen zijn.

Hoe innoveer je in een smartphonemarkt die zo verzadigd is dat niemand meer onder de indruk is van het aantal processorkernen of megapixels? Dan luister je naar de wensen van de consument. Dat heeft Samsung met de nieuwe Galaxy S7 gedaan, en dat pakt goed uit.

Op het eerste gezicht is de Galaxy S7 niet veel veranderd ten opzichte van zijn voorganger. Het toestel bestaat opnieuw uit glas en metaal. De voor- en achterkant zijn van glas gemaakt, de metalen behuizing houdt ze aan elkaar vast. Het design ziet er dan ook weer fraai uit, maar het blijft erg kwetsbaar. Laat de smartphone een keer vallen en niet alleen je scherm kan breken, ook de achterzijde kan kapot.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="0800d901-422c-4b5c-ad8f-9995e685ef0c"></drupal-entity>

Die glazen achterkant heeft nog een nadeel: hij wordt namelijk snel smoezelig. Elke vette vingerveeg zie je erop. Dit probleem heb je niet bij een metalen design, dat meer voordelen biedt dan een achterkant van glas. De Galaxy S7 is gelukkig wel water- en stofbestendig, waardoor hij een val in de wc overleeft. Samsung maakt bij de openingen gebruik van rubber en lijm om water buiten te houden.

Twee versies

De Galaxy S7 is vanaf 11 maart beschikbaar in twee versies: de normale variant met een 5,1 inch-scherm (699 euro) en een grotere Edge-versie met een 5,5 inch-scherm (799 euro). De Galaxy S7 Edge is voorzien van gebogen schermranden, die er naast mooi uitziet ook extra functionaliteiten bieden. Een functie van het Edge-scherm is bijvoorbeeld dat de gebogen randen oplichten als je wordt gebeld - als de smartphone met zijn scherm op tafel ligt.

Beide smartphones hebben een hoge schermresolutie van 2560 bij 1440 pixels. Dat is hoger dan de meeste smartphones, maar het biedt niet per se grote voordelen ten opzichte van een normaal full-hd-scherm (1920 bij 1080 pixels). Het hoge aantal pixels verbruikt wel meer energie. Gelukkig merk je dat bij de Galaxy S7 niet enorm, want Samsung heeft een grotere accu in het toestel gestopt: 3000 en 3600 mAh voor respectievelijk de normale versie en de Edge-variant.

Grotere accu en micro-sd-slot

Het valt te prijzen dat Samsung de Galaxy S7 een grotere accu geeft. Er wordt vaak geklaagd over de accuduur van smartphones en het Zuid-Koreaanse bedrijf luistert naar de klachten van de consument. De grotere accu zorgt alleen niet voor een veel langere accuduur. Hij gaat wel wat langer mee dan de Galaxy S6, maar moest aan het einde van de dag wel altijd aan de lader. Gelukkig gaat de Galaxy S7 wel een hele dag mee als je het toestel redelijk intensief gebruikt.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="3f4db745-70ed-40dd-b23a-0159121798bb"></drupal-entity>

Kritiek van klanten zorgt ook voor een tweede belangrijke verbetering in de Galaxy S7: een slot voor een micro-sd-kaartje. Samsung haalde dit slot uit de Galaxy S6, tot groot ongenoegen van trouwe klanten. Met de Galaxy S7 hebben consumenten weer de optie om de 32GB interne opslagruimte uit te breiden met een micro-sd-kaartje van maximaal 128GB. Veel Android-gebruikers prefereren zo'n micro-sd-kaartje, omdat ze daarmee gemakkelijk foto's en andere data van de ene naar de andere smartphone over kunnen zetten.

Haperingen en betere foto's in donker

De hardware van de Galaxy S7 is, net als bij vorige Galaxy S-topmodellen, indrukwekkend. De smartphone beschikt over een krachtige chip met een octacore-processor en 4GB aan werkgeheugen. Op papier zou Android enorm soepel moeten draaien maar toch hapert de software, bijvoorbeeld tijdens het browsen of wisselen tussen actieve apps. Dat komt omdat Samsung zware aanpassingen bij Android doorvoert, zoals eigen apps en een ander design. De 'kale' versie van Android, die je onder andere op de Nexus-toestellen van Google vindt, draait aanzienlijk soepeler.

De Galaxy S7 beschikt over minder megapixels dan de Galaxy S6: 12 in plaats van 16. Je zou denken dat een camera met minder megapixels ook automatisch slechter is, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Een megapixel is namelijk maar een klein onderdeel van wat een camera goed maakt.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="fc3fe531-bc05-4ddf-b630-94f04310a986"></drupal-entity>

Samsung heeft zich dit jaar gericht op het verbeteren van de kwaliteit van foto's die in donkere omgevingen zijn geschoten. De nieuwe 12 megapixel-camera neemt veel meer licht op, waardoor foto's gemaakt in donkere omgevingen veel natuurlijke ogen. De kwaliteit van foto's die overdag zijn geschoten, is grotendeels hetzelfde als bij de Galaxy S6.

Verder schiet de Galaxy S7 een stuk sneller een goede foto dan de concurrentie. De lens stelt heel rap scherp en daarnaast start de camera-app ook lekker vlot op. Druk twee keer op de homeknop en binnen een seconde kun je een foto schieten. De homeknop fungeert namelijk ook als vingerafdrukscanner, waardoor je toestel direct ontgrendelt. Als je er eenmaal aan gewend bent wil je niet meer anders.

Wanneer een metalen achterkant?

De Galaxy S7 kent twee minpunten: de glazen achterzijde en de logge software. Als Samsung bij de smartphone voor een metalen design en meer kale versie van Android had gekozen, was de Galaxy S7 een schot in de roos. Een smartphone waar nauwelijks iets op aan te merken is. Dat is dit jaar opnieuw niet gelukt. Samsung heeft wel geluisterd naar de kritiek op de Galaxy S6 en die punten aangepakt, zoals het vergroten van de accu en het toevoegen van ondersteuning voor een micro-sd-kaart. Dat maakt van de Galaxy S7 een erg goede smartphone, maar weer niet het geweldige apparaat dat het had kunnen zijn.

Lees meer over:

Deel via