Verenigde Staten halen streep door netneutraliteit

Verenigde Staten halen streep door netneutraliteit
15 december 2017 om 07:18
Laatste update: 26 april 2018 om 15:06

De Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC) trekt de regelgeving in die zogenoemde netneutraliteit moest garanderen.

Dat betekent onder meer dat providers in het land straks zelf mogen bepalen wie wat kan zien op internet en bepaalde diensten voorrang kunnen geven.

De commissieleden besloten met drie tegen twee stemmen een streep te halen door de regels uit 2015. Voorstanders van netneutraliteit hadden al aangekondigd dat niet zomaar te zullen accepteren. Ze willen het besluit aanvechten voor de rechter. Voor Nederlandse consumenten heeft het besluit van de FCC geen gevolgen.

Gelijkwaardig internetverkeer

Netneutraliteit houdt in dat al het internetverkeer gelijkwaardig moet worden behandeld. Een internetprovider mag bijvoorbeeld dus niet meer geld vragen voor bijvoorbeeld het kijken van Netflix, maar mag ook niet bepalen dat het dataverbruik van Spotify niet meetelt voor jouw internetbundel. Veel Amerikaanse techbedrijven, waaronder Netflix, Facebook en Google, pleitten eerder juist voor het behoud van de netneutraliteit. 

De FCC heeft nu toch besloten om die regels terug te trekken, waardoor providers je dus wel de toegang tot bepaalde content mogen ontzeggen. Ook kunnen ze voorrang geven aan bepaalde apps en diensten, als ze dat willen. Netflix en Facebook hebben allebei al laten weten dat ze het niet eens zijn met de beslissing. Volgens Netflix is dit het begin van een lange, juridische strijd.

Lees meer over:

Deel via