Als de nieuwe iPhone een hit wordt, loopt Samsung binnen

© iDrop News

Als de nieuwe iPhone een hit wordt, loopt Samsung binnen
7 september 2017 om 17:10
Laatste update: 26 april 2018 om 18:12

Samsung is de belangrijkste fabrikant van oled-schermen, en laat dat nou dé verwachte vernieuwing in de aankomende iPhone zijn.

Volgende week dinsdag kondigt Apple zijn nieuwe iPhones aan (Bright is er bij aanwezig). Het belangrijkste model wordt waarschijnlijk die met een oled-scherm, die vermoedelijk de iPhone 8 of iPhone Edition gaat heten. Het voordeel van oled is dat zwart écht zwart is, de kleuren intenser ogen en het scherm in verschillende vormen kan worden gemaakt.

De iPhone met oled-scherm wordt volgens de bekende Apple-analist Ming-Chi Kuo een nieuwe melkkoe voor Samsung: het bedrijf kan volgens hem als enige aan de productievraag van Apple ​voldoen. En als monopolist bepaalt Samsung voorlopig ook de prijs.

iPhone 7

Al sinds de eerste iPhone teert Apple op de productiecapaciteiten van Samsung. Zo bouwde de Zuid-Koreaanse fabrikant onder andere chips, werkgeheugen en opslagruimte voor de iPhone. Sinds 2011 levert Samsung aanzienlijk minder onderdelen, hetzelfde jaar dat Apple de Zuid-Koreanen aanklaagde voor patentinbreuk.

In de iPhone 7 zit nog maar één onderdeel dat standaard door Samsung is geproduceerd: het werkgeheugen. Het is duidelijk dat Apple niet meer afhankelijk wil zijn van Samsung voor de productie van zijn hardware, en op die manier ook de inkomsten van Samsung onder druk wil zetten.

De chip van de iPhone 7 wordt nu gemaakt door het Taiwanese TSMC, voor de opslagruimte haalt Apple onderdelen bij het Zuid-Koreaanse SK Hynix en het Japanse Toshiba. Apple zou in laatstgenoemde zelfs 3,6 miljard dollar willen investeren om een stabiele productie van opslagchips te verzekeren, en zo Samsung buitenspel te zetten.

'Geen iPhone zonder Samsung'

Volgens Thomas Haenen, hoofdredacteur van Android-nieuwssite Android Planet, is er geen nieuwe iPhone zonder Samsung: "Er kunnen maar weinig fabrikanten op de schaal produceren die voor de iPhone is vereist. Daardoor heeft Apple al gauw Samsung nodig om aan de vraag van zijn klanten te voldoen."

Haenen zegt dat het oled-scherm in de Galaxy S8 zo'n 70 tot 80 dollar kost. Dat is aanzienlijk minder dan de bedragen die Samsung aan Apple rekent: volgens Kuo 120 tot 130 dollar per oled-scherm. "Samsung rekent een flinke marge voor de schermen die het aan Apple verkoopt", stelt Haenen. Een normaal iPhone 7-scherm kost volgens Kuo rond de 50 dollar.

Zelfs voor de opslagruimte moet Apple de komende tijd mogelijk op Samsung leunen, omdat Toshiba en SK Hynix volgens geruchten niet genoeg voorraad kunnen bieden. Het is daardoor aannemelijk dat drie van de duurste onderdelen van de iPhone, het scherm, het werkgeheugen en de opslagruimte, allemaal door Samsung worden geproduceerd.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="748ea7ca-5fed-4e33-b0c8-58f122137c50"></drupal-entity>

Patenten en kennis

Volgens Haenen is het onwaarschijnlijk dat Apple zelf deze onderdelen gaat produceren: "Hoewel Apple op zich het geld heeft om de complete productie zelf op te zetten, is het ook een ontzettend tijdrovend proces om de kwaliteit op het juiste niveau te krijgen."

"Samsung stopt al bijna tien jaar lang oled-schermen in zijn smartphones en heeft meer kennis op dat gebied dan wie dan ook. Zelfs als Apple die kennis in huis kan krijgen, dan mist het bedrijf weer de patenten. Samsung, LG en andere zijn de grondleggers van oled en hebben alle technologie daaromheen dichtgetimmerd in patenten zodat een bedrijf als Apple niet zomaar zijn eigen variant kan introduceren."

Google ervaart volgens Haenen nu dezelfde problemen met de productie van de Pixel 2-smartphone. De telefoon krijgt naar verluidt ook een oled-scherm, maar van LG - de grootste concurrent van Samsung. Volgens The Korea Herald investeren zowel Google als Apple miljarden in de oled-tak van LG, om zo een alternatief voor het monopolie van Samsung te hebben.

Samsung heeft vooralsnog niets te vrezen. De inkomsten uit de productie van schermen leverde Samsung vorig jaar 2 miljard dollar op, bijna net zo veel als de inkomsten uit de verkoop van mobiele apparaten (2,4 miljard dollar). Hoe gek het ook klinkt: voor Samsung is het juist goed als de iPhone 8 een verkoopsucces wordt, en niet zijn Android-concurrenten. 

Bright is dinsdagavond bij de Apple-presentatie in Californië. Volg ons alvast op Facebook, Twitter en YouTube om onze eerste indrukken niet te missen.

Lees meer over:

Deel via