Eerste indruk: Honeywell Lyric T6R Homekit thermostaat

Eerste indruk: Honeywell Lyric T6R Homekit thermostaat
17 augustus 2017 om 12:46
Laatste update: 26 april 2018 om 18:43

We installeerden de Honeywell Lyric T6R thermostaat. "Hé Siri, zet die verwarming eens wat lager!"

We zitten in een wonderlijke overgangsperiode waarin slimme apparaten voor thuis elkaar beter weten te vinden dan voorheen. Nog steeds is er een eigen app voor elk apparaat, maar dankzij Google Home, Apple Homekit en andere standaarden kun je de apparaten nu vaak ook vanuit andere interfaces aanspreken.

De Honeywell Lyric T6 thermostaat is daar eentje van. Ik probeerde hem zelf te installeren. Iets dat op papier heel gemakkelijk is, maar door twee onvoorziene problemen niet lukte: de aanmeldserver lag er even uit op het moment dat ik een account wilde maken én de klemmen op de ketel bleken bij de standaard thermostaat nogal wonderlijk doorgelust, waardoor de ketel niet aansloeg. Maar na wat adequate hulp van Honeywell is het toch gelukt, zonder installateur. De meeste mensen zullen een nog pijnlozere ervaring hebben, omdat de installateur dat werk doet. Maar je kunt het dus zelf als je wel eens een lamp opgehangen hebt.

Display stapje achteruit

De Lyric T6 komt uit een serie met slimme apparaten van Honeywell, waaronder een camera en een lek- en vriesdetector. In de toekomst zal daar nog meer bijkomen. Evohome is het meest uitgebreide slimme systeem van Honeywell, maar Lyric krijgt als eerste ondersteuning voor Google Home en Apple Homekit. Nu Google Home nog niet verkrijgbaar is in Nederland is Homekit op dit moment niet veel meer dan spraakbesturing voor een aantal ondersteunde apparaten. Maar het begin is er. 

Het apparaat zelf is zwaar, voelt stevig, maar heeft een display dat slechts een beperkt aantal karakters kan tonen. Ten opzichte van de Evohome met zijn fraaie touchscreen is dat wel een stapje achteruit. Het scherm is met een viertal touchknoppen te bedienen en laat de belangrijkste info zien.

In de app is bijzonder eenvoudig en snel een programmaatje te maken voor je aan- en afwezigheid. Je kunt er geofencing instellen om je thermostaat uit te zetten als je ver genoeg weg bent van je huis (zelfs op basis van meerdere gebruikers). Als iedereen in je huis dus trouw zijn telefoon meeneemt een handige optie. Zeker omdat je zelf kunt bepalen hoe ver weg je moet zijn om de Lyric in te laten grijpen.

Siri

Wij kregen de draadloze versie mee, de T6R. Die heeft als voordeel dat je hem overal in huis kunt plaatsen. 'Draadloos' is een verwarrend begrip echter, want de T6R heeft wel een stekker voor in het stopcontact. In sommige gevallen kun je de reguliere T6 dus mooier wegwerken (met een draad direct in de muur) en €50 in de zak houden. Het overwegen waard. Siri vragen om je verwarming lager te zetten is een feestelijke optie. In de praktijk blijkt dat je het zelden nodig hebt als je een goed programma hebt geïnstalleerd en geofencing gebruikt, maar het is leuk dat het kan.  

Wie meerdere ruimtes los van elkaar wil kunnen regelen moet nog een beetje meer investeren en wachten totdat Evohome ook Homekit en Google Home ondersteunt. Wie Siri regelmatig gebruikt of toch al wat aan het knoeien is met slimme lampen en dergelijke, heeft voor €149 met de T6 een mooi model dat praat met meerdere andere apparaten en eenvoudig te bedienen is thuis en buitenshuis.

Lees meer over:

Deel via