Kunstmatige intelligentie maakt diagnose borstkanker nauwkeuriger
Een nieuw computersysteem is bijna even accuraat in het diagnosticeren van borstkanker als een menselijke patholoog.
Het wordt steeds aannemelijker dat een vaak dodelijke ziekte als kanker binnen een jaar of 20 een chronische ziekte wordt waar je nog vele jaren mee kan leven. Medische technologie leidt steeds snelle tot nieuwe inzichten, medicijnen en behandelmethodes. Ook kunstmatige intelligentie (AI) speelt daarbij een belangrijke rol. Zo hebben Amerikaanse onderzoekers een computer met AI ontwikkeld die kanker kan detecteren. Ze voedden het systeem honderden beelden van lymfeklierbiopten met zowel gezond weefsel als weefsel met kankercellen.
De digitale patholoog met zijn kunstmatige intelligentie leerde beetje bij beetje om de gezonde cellen van de kankercellen te onderscheiden. Uiteindelijk lukte dat met een nauwkeurigheid van 92 procent. Dat komt in de buurt van de gemiddelde nauwkeurigheid van 96 procent van de menselijke patholoog. Opmerkelijk is echter het gecombineerde resultaat van de analyse van een menselijke patholoog en die van de computer. Dat levert een 99,5 procent nauwkeurige diagnose op.
IBM-supercomputer voor kankeronderzoek
Kunstmatige intelligentie wordt in kankeronderzoek al op allerlei fronten ingezet. IBM's Watson-supercomputer, die bekend is van het winnen van de tv-quiz Jeopardy, wordt ook voor kankeronderzoek gebruikt. De supercomputer analyseert patiëntendata op zoek naar nieuwe behandelmethodes. De farmaceutische industrie maakt ook gebruik van kunstmatige intelligentie om nieuwe kankermedicijnen te ontwikkelen. Hoewel de onderzoeken nog in de kinderschoenen staan, lijken de eerste resultaten van dergelijk medicijnonderzoek veel belovend.