Eerste indruk (en crash): Parrot Bebop 2 drone

Eerste indruk (en crash): Parrot Bebop 2 drone
6 april 2016 om 13:44
Laatste update: 27 april 2018 om 07:38

Rutger mocht met de nieuwe Parrot-drone vliegen. Het avontuur eindigde in een boom.

David trok al eens de aandacht van de politie met de Parrot Bebop Drone. Rutger vliegt er nu eentje een boom in.

Tegenwoordig krijg je nog net geen drone cadeau bij een pak waspoeder, maar ze zijn er al wel vanaf een paar tientjes. Die jongens hangen niet echt mooi stabiel in de lucht en moet je dus blijven besturen. Als ze al video op kunnen nemen is dat van beroerde kwaliteit en niet gestabiliseerd. Hoger in de markt vind je de Phantoms die zelf objecten kunnen herkennen en vermijden, die de camera stil houden met een zogenaamde gimbal. Ergens daar tussenin qua prijs en prestaties zit deze Bebop 2 Drone. Kostte de voorganger waar David mee speelde €399, deze verbeterde versie schiet omhoog in prijs naar €549.

Je kunt maar liefst 60 km/u vliegen en stijgen of dalen met 20 km/u. Met de nieuwe accu kun je 25 minuten vliegen, wat voor een drone echt een prima prestatie is. Je bestuurt de Bebop 2 met je smartphone of tablet, die je linkt met het wifi-netwerk dat de drone aanmaakt. Op papier moet je 300 meter bereik kunnen halen, maar toen ik het apparaatje de lucht instuurde, raakte ik recht boven mijn hoofd op een gegeven moment de verbinding kwijt. De camera is een 14 megapixel unit met digitale beeldstabilisatie. Als de drone naar links of rechts gaat kantelt het apparaat, zonder dat het beeld kantelt.

De drone weet waar hij is en wat hij doet dankzij een combinatie aan technieken: een ultrasoon sensor, een druksensor, een gyroscoop, een accelerometer, een magnetometer en gps. Daardoor heb je de functie om met een druk op de knop de drone terug te laten keren naar de plek waar hij is opgestegen.

Hoe bevalt dat?

Omdat de drone goed stil hangt is hij eenvoudig te besturen. Laat alle knoppen los en hij remt en blijft waar hij is. Je kunt met 1 knop de drone laten landen op de grond waar hij nu boven hangt of de andere knop gebruiken om hem te laten stijgen naar 10 meter en te laten landen op zijn opstijgplek. Video-opnames beginnen automatisch bij elke vlucht en zijn van goede kwaliteit voor een drone in deze prijsklasse. Met name de digitale beeldstabilisatie is erg goed.

Na een paar keer de accu leeggevlogen te hebben (de drone waarschuwt en landt eventueel vanzelf) had ik voldoende vertrouwen in mijn kunnen als dronepiloot om op een groot schoolplein met grasveld een rondje te vliegen. Ik drukte na een tijdje op de knop om weer te landen waar ik opgestegen was. Met dit gevolg.



De drone bleek dat niet heel exact te herinneren, want hij zette de daling in een paar meter van de plek waar hij opgestegen was. Onfortuinlijk genoeg stond daar net een boom. De wieken raakten de boom, de drone kantelde en klapte exact op zijn neus (waar de lens zit). Het glaasje dat de lens beschermd was stuk, maar de drone zelf was verder onbeschadigd en kon na het ongeluk verder vliegen.

Het doet je beseffen dat hoe geavanceerd de drone ook is, er blijven risico's. Uiteindelijk hang je wel je 550 euro een paar meter boven de grond, met alle mogelijke gevolgen van dien. Voor de drone of de omgeving. Voorzichtigheid is dan ook gepast en de Bebop 2 zou ik niet aanraden als cadeautje voor een kind (of volwassene) dat de gevolgen van zijn acties nog niet helemaal kan overzien. 

Toch een aanrader

Ondanks de crash vind ik de Bebop 2 een indrukwekkend stuk gereedschap voor de prijs. Als speeltje denk ik dat het snel verveelt, maar als camera is het een mooie toevoeging aan een collectie met bijvoorbeeld een GoPro. Je kunt er prachtige shots mee maken van bruikbare kwaliteit. Maar land hem in een heel erg open ruimte zonder bomen. Met de hand. 

Meer artikelen in de rubriek Eerste Indruk

Lees meer over:

Deel via