Tim Cook: 'Met verzwakken encryptie vang je geen boeven'
Het Britse wetsvoorstel om encryptie te ondermijnen stuit op verzet van de Apple-ceo: 'Daar pak je alleen de goeie mensen mee.'
Het wetsvoorstel verplicht techbedrijven om versleutelde communicatiegegevens aan de politie te geven. Dat kan volgens Cook 'verschrikkelijke gevolgen hebben voor zowel veiligheid als privacy'. Bovendien moeten providers de internetgeschiedenis van gebruikers 12 maanden lang bewaren. (In Nederland zouden die gegevens volgens een nieuw wetsvoorstel 6 maanden worden opgeslagen.)
Cook: "Als je encryptie tegenhoudt of verzwakt zijn het niet de kwaadwillenden die je hiermee pakt, het zijn de goede mensen. De slechte mensen weten waar ze naartoe moeten", zegt de Apple-baas in een interview met The Daily Telegraph.
Privacy steeds meer speerpunt voor Apple
Apple verzet zich al langer tegen veiligheidsmaatregelen die privacy kunnen schenden. Zo weigerde het bedrijf een bevel van de Amerikaanse regering om iMessage-berichten te ontsleutelen. Ook is Tim Cook een felle tegenstander van achterdeurtjes in software die de VS eerder dit jaar door wilde voeren.
"Om mensen die producten gebruiken te beschermen, moet je wel versleutelen. Kijk om je heen naar alle data-inbreuken, die zijn er steeds vaker", zegt Cook. "Ze zullen niet alleen resulteren in privacy-inbreuken, maar ook in veiligheidsproblemen. We geloven heilig in end-to-end-encryptie zonder achterdeurtjes. We denken dat mensen niet willen dat we hun berichten lezen, en wij hebben niet het recht om hun emails te lezen."
Lees ook: