AIVD: 'Vertrouw er niet op dat Whatsapp veilig is'
Als je echt veilig wilt communiceren, is WhatsApp geen goede keuze. Dat stelt een medewerker van inlichtingendienst AIVD.
Tijdens de AIVD 2020, een seminar dat de inlichtingendienst hield vanwege zijn 70-jarige bestaan, wordt er onder andere gesproken over end-to-end-encryptie. Bij deze krachtige vorm van encryptie is communicatie op een speciale manier versleuteld waardoor alleen de ontvanger het kan inzien.
Als voorbeeld van de stijgende populariteit van end-to-end-encryptie wordt WhatsApp genoemd. De medewerker van de AIVD moet glimlachen om dit voorbeeld. Op de vraag of ze mee kunnen lezen met onze berichtjes, antwoordt hij: "Ik zou er niet op vertrouwen dat WhatsApp zo veilig is."
WhatsApp beschikt sinds eind 2014 over end-to-end-encryptie. Hierdoor wordt WhatsApp veelal als veilig gezien, hoewel de veiligheid door experts in twijfel wordt getrokken. Zo kan de technologie achter de encryptie niet worden gecontroleerd door onafhankelijke derden, en zou WhatsApp de encryptie op afstand en in het geheim kunnen uitschakelen.
Lastiger
Veel diensten gaan vaker krachtige versleuteling gebruiken, waardoor het voor de AIVD lastiger wordt om communicatie af te tappen. "End-to-end-encryptie maakt ons werk absoluut lastiger, maar het is ook een uitdaging om manieren te vinden om om die encryptie heen te werken", aldus een medewerker van de AIVD. De inlichtingendienst laat in het midden of het end-to-end-encryptie als een bedreiging voor de democratie ziet.
Andere chatdiensten
Ook de vermeende veiligheid van andere soortgelijke apps wordt door de AIVD in twijfel getrokken. "Zelfs de diensten die door velen als veilig worden gezien, hoeven helemaal niet veilig te zijn. Als de Amerikaanse geheime dienst met twintig agenten op de stoep staat van een bedrijf dat encryptie aanbiedt, werken ze vaak heel snel mee met zo'n onderzoek. Dat zijn vooral Amerikaanse situaties, maar het toont wel aan dat versleuteling lang niet altijd even veilig is als wordt gedacht."
Lees ook: